Ďalšou z krajín, ktoré sa rozhodli nasledovať „osvietený“ boj proti drogám je Švajčiarsko. Minulý týždeň v parlamente prešiel zákon, ktorý od 1. 1. 2012 umožní každému obyvateľovi pestovať si až 4 rastliny marihuany. To znamená, že v štvorčlennej domácnosti či podnájme si môžete pestovať až 16 rastlín. Vláda tak chce zabrániť tomu aby si užívatelia kupovali drogu na čiernom trhu a podporovali tak dílerov, ktorí môžu obchodovať aj s inými, tvrdšími drogami.

 

Švajčiarsko je ďalšou z Európskych krajín ktoré pochopilo, že bol proti drogám v súčasnej podobe jednoducho nefunguje. Napriek niekoľkým desiatkam rokov aktívnej prohibície sa užívanie drog naďalej zvyšuje. Spolu s niektorými ďalšími krajinami sa teda rozhodlo, že k problému pristúpi inak a namiesto postihovania koncových užívateľov sa pokúsi odrezať dílerov od svojich zákazníkov.

 

Podobný systém bol spustený minulý rok v Českej republike, kedy parlament novelou zákona umožnil prechovávať malé množstvá drogy pre vlastnú potrebu – malé množstvo je množstvo, ktoré priemerný užívateľ spotrebuje za týždeň. U kokaínu je to gram, u pervitínu tiež a u marihuany až 15 gramov. Marihuanu môžete v Česku v princípe aj sami pestovať – to je však trošku komplikovanejší – potrebujete na to špeciálne povolenie. Jeden z blogerov na portáli respekt.cz – Dušan Dvořák však radí ako na to.

 

Švajčiarom a Čechom teda držíme palce a veríme, že aj na Slovensku si zákonodarcovia uvedomia, že edukácia (nie zastrašovanie) a liberalizácia, funguje lepšie ako zákazy a raz príde aj Slovenská jar.