Už vás prestáva baviť, že vás na každom kroku považujú za teroristu? Verte, že aj mňa. Bohužiaľ legislatíva najdemokratickejšej krajiny sveta sa postará minimálne raz za mesiac o to, aby ste sa necítili príjemne ani pri čítaní novín na internete. Veď to čo čítate, môže byť potenciálne ohrozujúce náš civilizovaný svet.

 

Nová hrozba pre slobodný internet sa volá CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection act) čo je vlastne dodatok k zákonu o národnej bezpečnosti (National Security Act) z roku 1947. Ešte šťastie, že Američania nenovelizujú zákony každý rok dvakrát, ako je to zvykom na Slovensku, lebo by bola zábava pre celý svet. A ako je zvykom, americké zákony sa týkajú celého sveta.

 

A o čo sa vlastne v tej CISPe jedná? Zákon umožňuje americkej vláde požiadať poskytovateľov internetu a prevádzkovateľov webov o širokú škálu informácií o používateľoch. A keď im to vyjde, tak podľa amerického vzoru môžu aj ďalšie krajiny sledovať svojich občanov, ako potenciálnych teroristov. Na zákon sa tešia nadnárodné spoločnosti napr. AT&T, Facebook, IBM, Intel, Microsoft, Oracle, či Symantec. Microsoft ešte pochopím, veď im ide o biznis a môžu špehovať svojich užívateľov, ale na čo sa teší taký Intel? Medzi radujúcimi sa spoločnosťami nájdeme ešte Bussiness Software Alliance (BSA), ktorá sa stále teší, keď ide o obmedzenie na strane užívateľov, lebo z toho budú ďalšie peniaze.

 

Ako to celé dopadne, uvidíme už o pár týždňov.


Pic by datonel