Réžia: Roger Christian
Kamera: Giles Nuttgens
Hudba: Elia Cmiral
Hrajú: John Travolta, Barry Pepper, Forest Whitaker, Kim Coates, Michael Byrne, Sabine Karsenti, Richard Tyson, Earl Pastko, Michel Perron, Michael MacRae, Jim Meskimen, Robert Higden, Kelly Preston, Marie-Josée Croze

 

 

Viete, kto sú to scientológovia? To sú magori, ktorí veria, že pred miliardami rokov zlý intergalaktický lord Xenu uniesol všetky vesmírne bytosti, hodil ich na Zemi do sopky, potom ich duše unikli a skryli sa do našich tiel, ale keďže ľudí bolo oveľa menej ako duší, tak v našom tele je teraz milión Thétanov. Alebo tak nejako. Podstatné je, že tieto v našom tele tlačiace sa duše spôsobujú všetky naše problémy a len scientológovia vedia, ako sa z tejto pliagy očistiť. Čo je ale veľmi komplikovaný a zdĺhavý proces, a hlavne to stojí véééľa prachov.  Ak vás tieto veľmi zábavné sračky zaujímajú podrobnejšie, pekne to vysvetlili napríklad v South parku.

 

A prečo to vlastne spomínam? Lebo túto celú hovadinu vymyslel istý L. Ron Hubbard, autor sci-fi knižky Battlefield Earth (a mnohých iných sci-fi sračiek) a na jeho počesť sa scientológ najscientológovatejší (skúste to povedať trikrát po sebe) John Travolta rozhodol jeho veľdielo sfilmovať. A mohlo to byť dobré, lebo to stálo 70 miliónov dolcov, takže ani nenastala situácia, že málo prachov = zlý film. Lenže to by to muselo mať v prvom rade inú predlohu, námet, scenár, hercov a réžiu. Najsmiešnejšie na tom je (teda okrem toho, že to nezarobilo ani polovicu svojho rozpočtu), že Trápnavolta si stále myslí, že ten film je super, len my sme príliš blbí, aby sme mu rozumeli a dokonca sa o tom vyjadruje ako Star Wars killerovi.

 

 

A prečo je to vlastne také zlé?

 

V prvom rade námet

V roku 3000 Zem ovládajú mimozemšťania, ktorí si hovoria Psychlóni, ktorí všetkých ľudí zotročujú a vymazávajú im pamäť, takže ľudia žijú sociálne, kultúrne a vzdelanostne niekde na úrovni raného stredoveku (alebo súčasnej slovenskej cigánskej osady). Avšak jeden týpek, ktorého hrá absolútne nesympatický herec Barry Pepper, ktorý vyzerá ako neandrtálec a aj sa tak v prvej polovici filmu správa, všetkých emzákov osere, lebo objaví zariadenie na obnovu spomienok. Potom začne viesť odboj neandrtálcov/ľudí voči emzákom (zaujímavé ešte je, že emzáci sa od ľudí odlišujú akurát tým, že majú v nose hadičky, na hlave dredy, na guliach suspenzor a na nohách také divné gumáky) a v priebehu pár týždňov ich rozseká a ich domovskú planétu vyhodí do vzduchu, alebo do metánu, či čo tam majú.

 

Keď máte takýto super námet, tak so scenárom toho veľa nezrobíte, no aspoň by sa scenárista mohol posnažiť, aby to nevyzeralo, že to dal písať svojmu osemročnému oligofrenickému synovcovi. Niekoľko príkladov: Psychlón Travolta prikáže svojím ľudským otrokom vyťažiť mu nejaké zlato. Vtedy už ale šéfneandrtálec vie, že zlato je vo Fort Knoxe, tak tam ide, ukradne paletu zlatých tehličiek a na ťaženie v jaskyni sa vyserie. Po čase príde Travolta to skontrolovať a pýta sa „Kde je moje zlato?“ a šéfneandrtálec hovorí: „Že aha, tu!“ a ukazuje plnú europaletu zlatých tehál. Travolta čumí akože WTF? a šéfneandrtálec hovorí niečo ako „Ééé... nóó.... my sme to zlato vyťažili a aby vám to bolo pohodlnejšie, tak sme z toho odliali tieto oné... tehly.“ Travolta – superinteligentný a vyspelý mimozemšťan, len niečo zamrmle a odletí preč.

 

Alebo:

Šéfneandrtálec objaví vojenskú základňu so stíhačkami a zbraňami. Už som spomínal, že dej filmu sa odohráva v roku 3000? Hej? Lebo stíhačky a samopaly sú stále plne funkčné, len ich stačí trochu naolejovať a pneumatiky dofúkať. Ale to ešte nič nie je. Pilotovať stíhačku s kolmým štartom je totiž v kontexte tohto filmu asi také náročné ako obsluhovať pisoár, pretože šéfneandrtálec to vie hneď a ostatné zajačie pysky sa to naučia v priebehu pár dní.

 

Ale aby sme si rozumeli, Hnojisko Zem je jeden z tých zlých filmov, ktoré sú svojou imbecilitou veľmi zábavné, takže je to ideálny film na  „filmový večer“ s priateľmi („filmový večer“ je niečo ako filmový večer, akurát nikto nedonesie filmy, ale každý donesie 5 litrov vína a liter tvrdého). Takže odo mňa desať pokazených auditovacích prístojov z desiatich.

 

P.S.: výnimočne neodporúčam tento klenot pozerať v pôvodnom znení, ale s českým dabingom v podaní homosexuálneho zženštilého hlasu Pavla Trávníčka (áno, to je princ z Popolušky) ako krutozlého Psychlóna Travoltu.

 

 

foto