Réžia: David A. Prior
Scenár: David A. Prior
Hrajú: Ted Prior, Cameron Mitchell, Troy Donahue, Fritz Matthews, William Zipp, David Campbell

 

 

...alebo aj akciou nabitý akčňák z akčňákov najakčnejších.

 

Najprv stručná úvaha: keď si človek pozrie istý počet filmov, nadobudne pocit, že už v podstate videl všetko a nemá ho čo prekvapiť. Tento pocit je samozrejme mylný, lebo vždy sa objaví niečo, čo ho nechá čumieť jak Papuánca na kolobežku. Napríklad taký Deadly Prey. Vôbec nechápem, ako mi tento skvost mohol uniknúť, lebo je to presne ten štýl filmov, aké sme si kedysi požičiavali v panelákových videopožičovniach a konkrétne tomuto kúsku by som pokojne dal prívlastok „instant cult“.

 

Dej: neďaleko LA existuje tajný výcvikový tábor žoldnierov, ktorí sa trénujú tým spôsobom, že unášajú z ulice ľudí a potom ich lovia v lese. Berme na vedomie, že je to akčňák a navyše z roku 1987, takže abstrahujeme od absencie logiky, spočívajúcej v nulovom tréningovom prínose situácie, kedy banda po zuby ozbrojených žoldnierov rozstrieľa jedného neozbrojeného civilistu. Poďme radšej ďalej – jedného dňa totiž žoldnieri unesú toho nesprávneho, a síce veterána z Vietnamu Michaela Dantona, ktorého šéf žoldnierov sám trénoval (to má byť asi nejaká irónia alebo čo). Danton síce vyzerá ako člen Chippendales a na hlave má blond bundesligu (po anglicky „mullet“), ale inak je to ultimatívny stroj na zabíjanie, ktorý na raňajky zožerie Stalloneho, Lundgrenom si vyšpára zuby a zapije to odšťaveným Schwarzeneggerom. A od tohto momentu dej spočíva v tom, že Mike Danton seká, reže, bodá, kope, mláti, láme, strieľa a kričí. To všetko bosý a v roztrhaných rifľových trencloch.

 

V celej tejto geniálnosti, ktorá by pokojne mohla konkurovať aj tureckému Rambovi je toľko úžasných scén, že je ťažké vybrať len jeden hajlajt. Napríklad mojimi osobnými favoritmi je prepichnutie týpka dva centimetre hrubým konárikom, spakruky prijebanie ženskej žoldnierke (feminism alert: všimnime si ako genderovo vyrovnaný je tento film, medzi negatívnymi postavami je aj žena, ktorej navyše hlavný hrdina neváha pribombovať rovno medzi blinkre a to hneď aj dvakrát), lámanie chrbta o strom, ukrytie sa hrdinu na holom strome dva metre nad zemou, ale nakoniec vyhráva táto scéna: žoldnier s čiernou bundesligou zastrelí Dantonovi ženu, následkom čoho sa Danton ukrutánsky naserie, čím získa nesmrteľnosť (čierna bundesliga po ňom totiž trikrát vypáli z piatich metrov, no Danton sa ani nezatrasie), príde k žoldákovi, mačetou mu odsekne ruku a tou rukou ho umláti. A to ešte nie je všetko, lebo potom vytiahne nôž a .... ale veď pozrite si to: