Réžia: Gerald Potterton
Scenár: Daniel Goldberg, Len Blum
Hudba: Elmer Bernstein
Hrajú: Harold Ramis, Eugene Levy, John Candy, Joe Flaherty, Jackie Burroughs, Don Francks, Vlasta Vrana, August Schellenberg, Rodger Bumpass, Al Waxman, John Vernon, Percy Rodrigues, Richard Romanus

 

 

To, že demokracia je zlá forma rozhodovania vieme už od čias Aristotela, ale od čias Churchilla máme potvrdené, že ľudstvo zatiaľ nič lepšie nevynašlo. Toto staré, ale jaré pravidlo sa osvedčilo aj na jednom z pravidelných filmových večerov, ktorých sa zúčastňujem. Upustilo sa od ľudového referenda a výber filmu bol ako predsvadobný dar zverený budúcemu ženáčovi - vraj ako posledné slobodné rozhodnutie, ktoré v živote urobí (rovnako mu boli venované aj cenné a dobre mienené rady, aby si túto mladícku nerozvážnosť okamžite premyslel). No a ten, ako sa na správneho tzv. metláka patrí, vybral (prekvapivo) film Heavy Metal, vraj (prekvapivo) kvôli soundtracku. Inak, nemali ste niekedy pocit, že všetci metalisti tohto vesmíru, aj keď sú roztrúsení po celom svete, vyzerajú ako príslušníci jedného národa? Nemyslím len kvôli vlasom a tričkám Iron Maiden, ide z nich niečo spolupatričné, až vo mne evokujú predstavu akýchsi Židov zajtrajška.

 

Ale späť k téme – vo filme Heavy Metal sa snúbi metal, fantasy, sci-fi a anime a to, povedzme si otvorene, nemusí každá slabá povaha niesť dobre. Keďže cieľovou skupinou tohto portálu sú ale maskulínni jedinci so silnou a vytrénovanou psychikou, ktorí sa nenechajú rozhádzať pohľadom na kreslenú sekretárku z Pentagonu kopulujúcu s mimozemským robotom, tento kúsok odporúčame si pozrieť aspoň pre zaujímavosť. Kvalita animácie sa prirodzene nedá porovnávať so súčasnou, avšak netreba zabúdať, že film bol vyrobený v roku 1981. Otrepaný motív zápasu dobra so zlom je poňatý prostredníctvom bizarnej sekvencie navzájom na prvý pohľad nesúvisiacich príbehov prepojených len ústrednou „postavou“ Zla, v ktorých sa na hudobnom pozadí hitovíc napríklad aj od Black Sabbath či Nazareth bojuje, súloží, transformuje a niekedy aj viac či menej sofistikovaným spôsobom vtipkuje.

 

Osobne vďačím tomuto filmu za užitočnú informáciu, že stelesnenie všetkého zla vyzerá ako zelená svietivá rozprávajúca guľa a zároveň za nadobudnuté presvedčenie, že nevesta by vždy mala mať právo veta. Dovolím si udeliť tri odhryznuté holubičie hlavy z piatich.

 

 

 

Pic via taringa.net