Nechcem kritizovať výchovné procesy svojich rodičov, ale dovoliť dieťaťu v útlom veku pozerať horor Child's Play s vraždiacou bábikou menom Chucky nebol dobrý nápad. Vtedy sa začala moja averzia voči všetkému strašidelnému, voči tme ako takej a hlavne proti nechutne vyzerajúcim bábikám. Pre svoje bezpečie som sa musel zbaviť aj svojho „mončičáka“, ktorému som prestával veriť. Následne sa do toho pridali filmy ako Scream alebo The Ring, po ktorých som mal skutočné obavy z televízora. Vtedy som si povedal, že už žiadny hororový film pozerať nebudem.

 

 

Tip k Vianociam pre vaše deti. Bábika Annabell od Matella.

 

 

Ako sa vyrovnať so strachom? So svojou fóbiou?

 

Momentálne sú hororové a mysteriózne filmy jedným z mojich obľúbených žánrov. Možno je pravda, že je najlepšie postaviť sa strachu zoči voči, myslím si ale, že to neplatí vo všetkom. Horory som si obľúbil po absolvovaní filmových večerov s kamarátmi. Predsa len ten strach v skupinke tak nepociťujete. Dáte si v noci sériu filmov ako Martyrs/Inside/Ils a zakončíte to pôvodným Exorcistom. Na ďalší večer začínate Shiningom cez Insidious, The Others a El Orfanato a doma si ešte zahráte Dead Space. Výcvik máte za sebou. Po takomto výkone vás vystraší už len výplatná páska.

 

Modzog je však svinská vec a dokáže si v najhorších situáciach spomenúť na všetky možné hororové klišé a pokiaľ máte dobrú predstavivosť, tak to môže byť velice nepríjemné. Nemôžem povedať, že som prestal mať strach, ale zistil som, že všetky nepríjemné situácie sa dajú rozumne vyriešiť.

 


Tu je niekoľko strašidelných príkladov a ich riešenia

 

Príklad prvý

Ležíte na posteli a snažíte sa zaspať. Spánok však neprichádza, vaše oči si už privykli na tmu v miestnosti a vidíte veľmi dobre na celú izbu. Zavriete oči a dúfate, že už ich nebudete musieť otvoriť a zobudíte sa až ráno. V tom si náhle uvedomíte, že keď teraz otvoríte oči, môžete na zemi vidieť plaziť sa nejakého pokrúteného bubáka (doplňte podľa vlastnej predstavivosti) ako sa blíži k vašej posteli. Čo ak otvoríte teraz oči a už bude rovno pred tými vašimi a zacítite jeho hnusný dych na svojej tvári?

 

Riešenie:

Otočte sa na druhý bok. Pokiaľ tam máte stenu, máte vyhraté. Síce máte pred bubákom odkrytý chrbát, spomeňte si preto, kedy ste mali naposledy masáž chrbta. Taktiež na druhej strane môže ležať váš partner/partnerka, čo môže človeka upokojiť alebo vystrašiť ešte viacej. Hlavne ak je mŕtva, má vyplazený jazyk a z očí jej lezú červy. Prepáčte, už moc fantazírujem, toto asi nepatrí do riešenia. Ignorujte to. Môžete mať strach aj z toho, že by vám taký bubák odhryzol z nôh, ktoré vám trčia z postele, preto vždy zaspávajte v kanadách alebo ich nechajte v bezpečí pod perinou.

 

 

Príklad druhý

Ste v kúpeľni a chystáte sa do postele. Umývate si zuby a pozeráte sa pritom do zrkadla, ktoré máte zavesené nad umývadlom. Chystáte sa vypláchnuť si ústa, preto sa zohnete dole k umývadlu. Keď sa vyrovnáte, zistíte, že za vami stojí nechutná postava a pozerá sa na vás. Niekedy sa nemusíte ani zohnúť, stačí dlhšie žmurknutie a už ju vidíte.

 

Riešenie:

Môžete utiecť z kúpeľne s plnými ústami pasty, alebo sa postaviť tomu ako chlap (platí aj pre ženy) a zistiť, že postava za vami má oveľa horší chrup ako vy a že dentálna starostlivosť ju musí stáť oveľa viac ako vás. Bubákovi neostane iná možnosť, ako si čistiť zuby s vami. Ak máte v zornom poli aj záchod, predstavte si ho sedieť na ňom. Nie je nič lepšie ako si predstaviť všetky obludy, keď vykonávajú potrebu. Upírov nie je v zrkadle vidieť, preto sa radšej vôbec neotáčajte.

 

 

Príklad tretí

Je noc a nikto iný okrem vás nie je doma. Vonku je zima a sneží. Odhrniete závesy/žalúzie a pozriete sa von oknom a zbadáte v diaľke stáť postavu (platí aj pre tých, ktorí bývajú kdesi na 7. poschodí). Buďte kreatívni. Skúsite sa pozrieť znova a zistíte, že postava sa pomaly približuje, ak ste v paneláku, tak k vám môže napríklad priletieť. Odídete od okna. Skúsite sa pozrieť poslednýkrát a zrazu je už bubák nalepený na okne.

 

Riešenie:

Jednoznačným riešením je držať si odstup od okna. Ak by vám aj napadlo pozerať sa bubákovi do tváre, spomeňte si, že je vonku zima ako v Rusku a poľutujte ho, že tam musí trčať a strašiť vás. V prípade letného alebo iného počasia použite príbuzný princíp. Taktiež si môžete uvedomiť, že musíte ísť na druhý deň do práce, čo môže byť ešte strašidelnejšie ako samotný bubák za oknom. Nedajbože treba zaplatiť účty. Brrrrr.

 

 

Dailypriznanie

 

Mojou najväčšou fóbiou sú žaby. Žaby a ropuchy. Možno by som tam zaradil všetkých obojživelníkov, ale žiadneho mloka som zatiaľ naživo nevidel. Neznášam ich a bojím sa ich kvôli ich hnusnému slizkému telu, zvukom, ktoré vydávajú a hnusným žubrienkam, ktoré majú kdesi v mláčke, či potoku alebo u niektorých druhov dokonca na svojom chrbte. Myslím, že príčinu tejto fóbie môžem opäť zvaliť na rodičov, ktorí mi darovali Veľkú encyklopédiu zvierat, kde boli všelijaké typy týchto potvor aj so svojim prekliatym pokolením a myslím, že tým začala moja neznášanlivosť voči tomuto živočíšnemu druhu.

 

Čoho sa bojíte vy?