Hovoril som si, že tento týždeň nebudem kreovať článok o Vianociach, ale pri takomto počasí sa to jednoducho nedá. Veď v Bratislave sneží už štvrtý deň, čo je tak o tri dni viac, ako sa to štandardne deje, navyše je to také sneženie, ktoré ak by som mal básnické hrubé črevo, by som popísal ako nadýchané páperové chumáčiky, vytvárajúce na zemi panensky bielu perinu a reťazové autohavárie. Tak vidíte, básnické črevo zjavne nemám, napriek tomu neviem odolať nutkaniu venovať sa znova téme Vianoc.

 

No a keďže v lete sme mali článok o letnom hite, vhodný čas napísať si o hite vianočnom je práve teraz. Nepýtajte sa ma prečo, to je jednoducho moja literárna intuícia. Vyrábať vianočný hit (ďalej len „VH) je na prvý pohľad nevďačná úloha, sezóna Vianoc trvá tak ledva mesiac a potom po vašom výtvore zase rok ani pes neštekne. Na rozdiel od letného hitu, ktorý sa pri silnej retardácii dá pustiť napríklad aj v marci, lebo veď aj vtedy môžeme mať párty v tráve a žiť len raz práve tu a práve teraz. Na druhej strane, to že sa VH nehrá v priebehu roka sa vynahradí práve vo vianočnom období, kedy sa okrem VH nehrá nič iné. Keď neveríte, navštívte nejaké obchodné centrum, typ sklenené peklo a po hodine budete mať pocit, že vás niekto pripútal k levitujúcemu sobovi, do úst napchal krikľavočervenú ponožku a šľahal po chrbte nórskou jedličkou. Hrá to jednoducho všade a furt. A viac všade a viac furt znamená viac tantiémov, a to sa oplatí.

 

 

Ako na to

 

V jednoduchosti sa dá napísať, že VH urobíme tak, že zoberieme letný hit a slová „bejby“, vymeníme za „santa“ a „párty“ za „Vianoce“. Sú však isté jemné nuansy, na ktoré sa pri výrobe VH oplatí prihliadať. V prvom rade, VH nie je taký agresívny ako LH. Predsa len, Vianoce sú o pohode a príjemnej atmosfére. Preto sa napríklad vyhýbame téme „sex“. Čo je trochu absurdné, pretože štatisticky ďaleko najviac detí sa rodí v septembri, z čoho jasne vyplýva, že najviac sa súloží okolo Vianoc. To je aj pochopiteľné, lebo aj tí chudobnejší chcú obdarovávať a dostávať, no a keď nemáme prachy, tak si aspoň poriadne zaje... zamilujeme. Sú tu však isté spoločenské tlaky, ktoré by mohli mať za následok to, že vianočný track o tom, ako Santa prichytil pri pokládke darčekov dve kamošky, ktoré sa rozhodli si trochu vianočne zaexperimentovať s lesbickou erotikou a keďže Santa vie, že najlepším darom je ľudský dotyk, hneď sa k nim pridal, nám vôbec nezahrajú. A ďalej samozrejme všetky tie rizikové náboženské záležitosti, veď si len skúste v predchádzajúcej vete vymeniť „Santa“ za „Ježiško“. Takže sex nie.*

 

*Aj keď počuli ste tú skladbu, kde nejaká ženská takým strašne lacným úlisným hlasom spieva, že by bola rada, keby „santa bejby“ vliezol do jej komína? Aj vám to znie tak koitálne, či to som zase len ja také prasa?

 

 

Hudba

 

Takže už vieme, čo vo VH nie, teraz si poviem, čo určite áno. ROLNIČKY! Nepokazil sa mi caps-lock, potrebujeme rolničky a potrebujeme ich veľa. VH bez zvuku rolničiek je ako pizza bez paradajkovej omáčky a mozzarelly. Alebo kečupu a kravičky výkroj, keď ju máte z Mister Pizza. Ak máme rolničkový podmaz, je už v zásade úplne jedno, čo za hudbu použijeme na zvyšok, pokojne si môžeme ukradnúť aj zvučku z Knight Ridera, s rolničkami to bude vianočné, to vám garantujem.

 

Protip: ak si za hosťujúceho interpreta zavoláme operného speváka alebo opernú speváčku (pozor, nie Sklovskú!), náš VH nadobudne takú obrovskú umeleckú hodnotu, že ho budú hrať ešte ďalších tridsať rokov.

 

 

Text

 

S textom sa tiež veľmi neserieme, aj tak ho nikto v tlačenici v Panta Rhei pri poličke s Twilightom a evitovkami nebude vnímať. Že sex je tabu sme si už napísali, takisto sa vyhýbame akýmkoľvek ďalším vážnym témam, ako je politika, vojna, ekonomická kríza, ekológia, konzum, establishment, rasové a náboženské nepokoje (aj keď ak sme gangsta rapper, tu môžeme v rámci bé strany singlu zaexperimentovať a urobiť x-mas diss na všetkých tých vydrbancov, čo neoslavujú vánoce a narodenie G-susa, potom budeme dúfať, že si to naši moslimskí brothas nedajú preložiť a nevyhlásia fatvu na našu elimináciu). Všetko ostatné je však voľne použiteľné, okrem toho máme rolničky.

 

 

Video

 

Keď sme veľkí buržuji, tak si urobíme aj video. Čo sú pre zvuk VH rolničky, to je pre video sneh. Ideálne padajúci. Ak dáme kameru na statív a 4 minúty snímame ako staré babky na Záhradníckej čakajú na trolejbus a pred kameru sypeme práškový cukor, máme priemerný vianočný videoklip. Keď sa ale s priemerom neuspokojíme, nafilmujeme si nejaký vianočný večierok (časť aj v exteriéri, aby bolo vidieť sneh). Avšak len jeho úvodnú časť, kedy ešte všetci elegantne postávajú pri kozube s punčom v ruke, oblečení v štrikovaných svetroch a menčestrákoch, nie jeho záverečnú časť, kedy máme punč na svetri a menčestráky v ruke.

 

 

Vzor

 

No a na záver jedna prerábka úspešného letného hitu na hit vianočný:

  

Vianoce len raz, práve tu a práve teraz,
sniežik padá rovnako na všetkých z nás,
tak sa nemrač, ale zabudni na stres,
zabudni čo sa žralo včera,
dneska je tu Štedrý deň,
stromček, kapor, šalát, telka, relax!

 

 

 

pic via