Čas plynie ako vod(k)a a nik z nás už nemladne. Každým dňom sa viac a viac blížime ku stareckej demencii a preto, aby sme neumreli sprostí, je potrebné vzdelávať sa.

 

My tu v Dailymale, keďže sme In (Kráľovstvo dokonalosti), kašleme na povrchné vedomosti, tých máte v encyklowikipédiách plnú riť - my ideme až k jadru poznania. A to tak tvrdému, že aj pečeň Braňa Mojseja je oproti nemu plastelína. Preto sa pohodlne usaďte, uvoľnite a otvorte svoju myseľ, aby ste mohli spoznať ďalšiu ontologickú pravdu. Postavíme sa realite tvárou v tvár a pomenujeme veci pravým menom.

 

V minulom rýchlokurze sme sa koučovali o základných pojmoch ako alkohol, terms of agreement pitia či mentor. Dnes, vážení, prichádza na scénu ďalšia postavička súvisiaca s neprimeraným požívaním ohnivej vody:

 

 

Agent provokatér

 

Agent provokatér je on, ona alebo ono (držíme sa kurzu vyspelých západných krajín, aby nám tu nejakí aktivisti v diskusii nehubovali, že diskriminujeme nejaké pohlavie či rod). A vyskytuje sa v blízkom okruhu ľudí, s ktorými pestujete milé spoločné hobby typu návštevy krčiem, požívania alkoholických nápojov a následného orientačného behu domov. Znie to celkom jednoducho, ale jednoduché to určite nie je. Nemyslite si, že piť alkohol je med lízať. Agentov provokatérov je totiž hneď niekoľko druhov. Poďme si na nich posvietiť.

 

 

Typ zdržanlivý


Prvý typ agenta provokatéra je Agent zdržanlivý. Väčšinou vám zavolá alebo napíše, či nejdete na jedno.


Už len veta „poď na jedno“ znie sama o sebe podozrivo a rovnako podozrivý je aj motív zdržanlivého. Vás volá na jedno preto, lebo vie, že keby zavolal niekomu inému, nedajbože ďalšiemu agentovi provokatérovi, skončil by opitý ako puma. Samozrejme, keď vyjadríte pochybnosti o jeho úmysloch vypiť to pivo naozaj len jedno, vypľuje na vás spŕšku dôvodov, prečo nechce piť. Nevoľky teda pristúpite na jeho hru a na to jedno s ním pôjdete. Výsledok večera bude ako predpokladáte – z jedného piva je zrazu desať, navyše prekladaných kde-tu nejakou zápražkou.

 

 

Typ presviedčajúci


Tento typ je charakteristický miestami prílišným apetítom na degustáciu fermentovaných nápojov.


Jeho entuziazmus je tak vysoký, že za každú cenu hľadá niekoho, s kým by vypil. Ak nikoho nenájde, vezme si na mušku niektorého z kamarátov a začne ho presviedčať ku konzumácii. Presviedčaný väčšinou podľahne. Presviedčajúci agent používa okrem verbálnych donucovacích prostriedkov aj prostriedky fyzické (položenie ruky okolo ramien), psychologické (psie oči) alebo ekonomické - jednoducho vám to poldeci kúpi a postaví ho pred vás, advanced level: rovno kúpi dvojitý drink.

 

 

Typ kapurková keeper


Je to presne ten typ človeka, ktorý vám zoberie každý ďalší drink hneď po tom, ako poviete, že už máte dosť a viac nechcete.

 

Tvári sa, že vaše slová nepočul, prípadne počul a hneď sa pretransformoval na agenta provokatéra argumentujúc, že ešte jeden si určite dáte. Je jasné, že klame a len jeden to nebude. Tých posledných pár kapurkových, ktoré do seba hodíte, sa vám stane osudnými a váš mentor má neočakávane plné ruky práce. Väčšinou si až na druhý deň spomeniete, ako dobre vám teraz mohlo byť, keby ste sa na tie kapurkové neboli nechali presvedčiť.

 

- - -

 

Tak sme si predstavili tri základné typy. Samozrejme existujú rôzne individuálne špecifiká jednotlivých agentov provokatérov. A ak vám je vaša pečeň milá a chcete sa stavu opilosti čo možno najviac vyhnúť, vyhýbajte sa aj týmto trom typom provokatérov.


Odporúčam okamžite po príchode do podniku urobiť rýchly alko-psychologický rozbor profilu osadenstva a včasnú detekciu horeuvedených typov.


Ak to nedokážete, vyberte si z našej ponuky seminárov - koučovací kurz s názvom Ako odhaliť agenta provokatéra. Brožúrky s ponúkanými kurzami nájdete na druhom poschodí pri výťahu.

 

 

Poučenie na záver:


Alcohol gives you infinite patience for stupidity. - Sammy Davis, Jr.

 

 

Pic by sbahadir