V 21. storočí v Európe už nemusíme bojovať o skyvu chleba, demokraciu alebo Lebensraum, našou každodennou snahou je prežiť pracovný deň v zle odvetranom open-space bez bolestí hlavy, prasknutého žalúdočného vredu a pocitu neistoty, či drbe mne, alebo naopak všetkým naokolo. A keďže legálne zastrieľať zo samopalu si už nemôžeme, tak v tomto seriáli si povieme, ako bojovať proti imbecilite, nude a frustrácii v robote inými metódami a ešte si pri tom užiť aj nejakú tú legráciu.

 

 

 

Spam a hoax


Bez mailovej komunikácie si v dnešnom modernom ofise už ani neprdneme. Horšie je, že na jeden dôležitý a obsažný mail pripadá asi 10, ktoré by si zaslúžili vytvorenie pravidla „presunúť do koša“. Nie je nič otravnejšie, než keď vám do vašej korporátnej mailovej schránky o gargantuovskom rozmere 190 megabajtov pošle menej počítačovo vyvinutá kolegyňa 5-megové video zívajúceho šteniatka a 4-megovú prezentáciu o nepriaznivých účinkoch konzumácie rybieho filé na lymfatické uzliny (čo by sa, keby to nebolo v paua pojnte, dalo povedať štyrmi vetami).

 

Aj keď je bežné, že takéto bulšity posielajú stále rovnakí ľudia, teda ich môžete poslať do pč s tým, že nech vám s tým nezapĺňajú schránku, ich znalosti v oblasti e-mailovej komunikácie sú také chabé, že aj tak nezvládnu vyhodiť vás z mailovej skupiny „company all“. Preto treba použiť úplne opačný postup – otrocky budeme odpovedať na každý spam a hoax, ktorý v rámci ofisu dostaneme. Tým nielen, že eliminujeme najväčších ofisovských spamerov, ale ak to budeme robiť poriadne, tak jednou odpoveďou zabijeme nudu v robote pokojne aj na pol dňa. A to sa oplatí!

 

Na spam sa nedá odpovedať tak sofistikovane, ako na hoax, no už odpovede samé na spam nik neočakáva, takže hocijaká odpoveď vyhodí spamera z rytmu. Napríklad, keď vám váš kolega pošle vtip, odpíšte mu „to poznám“, alebo „to som nepochopil“, alebo pošlite iný vtip, pokiaľ možno lepší. Samozrejme, nezabudnite „omylom“ kliknúť namiesto „odpovedať“ na „odpovedať všetkým“, to ale závisí od obľúbenosti kolegu. 

 

Hoax je vďačnejšia kategória, preto sa jej budeme aj viac venovať. Už to, že niekto verí tomu, že keď vyťuká PIN bankomatovej karty odzadu,  tak príde polícia, je na zamyslenie, no že chce týmto vystrašiť aj ostatných, je neodpustiteľné. Môžeme ako odpoveď na hoax hodiť iba odkaz na www.hoax.cz, ale my sme kreatívni partizáni a ešte sa aj nudíme, takže to spravíme inak. Napríklad sa tvárime, že sme hoaxu uverili a môžeme pridať nejaké vlastné vymyslené skúsenosti v rámci daného hoaxu, napríklad „nielen, že príde polícia, ale vraj v každom bankomate je ukrytý policajt, práve pre takého prípady“. Tu vždy klikáme „reply to all“, nech sú varovaní aj ostatní. Hoax má ale vyplašiť, takže ideálne je, keď zasielateľa hoaxu vyplašíme ešte viac.

 

Príklad:

Jeden z mojich „obľúbených“ hoaxov, ktoré dostávam opakovane je nervydrásajúca správa o šteniatkach retrívera, ktorým, keď si niekto čím skôr neadoptuje, nejakú zlý ujo odreže nožičky (obidve pravé) a nechá chodiť dokolečka, alebo tak nejako, viacero verzií je tu.

 

 

Vzorová odpoveď: Ahoj, dakujem za informaciu o steniatkach, je to naozaj smutne, ze ich nikto nechce :( Som z toho celkom sokovany, lebo tento mail s rovnakymi fotkami som dostal uz pred siedmimi rokmi a to si ich stale nikto neosvojil??? Hrozne. Ja by som si jedno zobral, ale moj dikobraz je velmi ziarlivy. Ale kedze som chcel nejako pomoct, dal som inzerat na bazos.sk aj s tymi fotkami, co si poslala s tym, ze je to surne (a napisal som, ze su cistokrvne, aby bol vacsi zaujem). Kedze si tam neposlala ziadny kontakt na toho cloveka, kto ma tie psiky, tak som tam dal tvoje telefonne cislo, tak snad to bude ok. Ahoj.

 

 

Samozrejme, toto je iba návrh, sú aj iné možnosti. Napríklad môžete odpoveď spracovať ako prezentáciu v obľúbenom paua pointe (aj s hudbou a prelínajúcimi sa obrázkami), prečo je to hoax a nie skutočnosť alebo požiadať v danej veci o zvolanie mítingu. Jednoducho, fantázii sa medze nekladú, a to je na tom to najkrajšie.