Servírovanie kreviet

 

Istý pán Abraham Harold Maslow raz definoval základné ľudské potreby do Maslowovej pyramídy potrieb. Podľa nej má človek päť základných hierarchicky usporiadaných potrieb a tejto pätici kraľujú:


- dýchanie

- regulácia telesnej teploty

- potreba vody

- spánku

- prijímania potravy

- vylučovania

- potreba pohlavného styku

 

Dňa osemnásteho októbra 2009 v jednej nemenovanej krčme v Mlynskej Doline sa mi podarilo prepísať hierarchiu Maslowových potrieb a na prvé miesto v rebríčku sa dostala potreba vylučovania, čo je vskutku kuriózne, lebo dýchanie je pre človeka životne dôležité, ale ja som v spomenutý dátum v určitom momente z osobných dôvodov ani len nedýchal.

Regulácia telesnej teploty skolabovala, po čele mi stekali cícerky vody a na ostatné potreby som ani len nemyslel. Možno som zlomok sekundy venoval potrebe pohlavného styku, ale na to argumentujem tým, že som muž.

 

Pri snahe uspokojiť svoje potreby musí jednotlivec prekonávať prekážky, ktoré mu do cesty priveje Osud.

Pred vchodom do kabínky s označením WC som si uvedomil, že Osud mi pri snahe uspokojiť moju najakútnejšiu potrebu nachystal celý súbor prekážok.

 

Kruhový sval zahalený spodnou bielizňou, nad ktorým by mohlo byť napísané EXIT, pracoval na najvyšší výkon a jediné zaváhanie by malo za následok katastrofu. Vydržal som.

 

Situáciu som vyhodnocoval veľmi rýchlo a na každú prekážku v ceste za mojím cieľom som hľadal najjednoduchšie a najrýchlejšie riešenia.

 

Najprv som zasvietil, ale nanešťastie bola žiarivka neprítomná. Keďže dvere boli zvesené z pántov, bolo nutné ich nainštalovať naspäť, ale kvôli absencii kľučky a zámku som ich nechal pootvorené aj kvôli tomu, že svetlo nesvietilo a chcel som aspoň ako-tak vidieť.

 

Ťažko tomu veriť, že sa v jednom okamihu môže naraz toľko vecí posrať, ale pravda je taká, že nádržka splachovacieho zariadenia toalety bola prázdna, preto som povolil ventil, aby sa naplnila a ja som neskôr mohol zahladiť stopy, ktoré som zanechal. Ach, aký som bol naivný.

 

Odhodlaný ukončiť riadenú spazmu kruhového svalu som sa chystal posadiť na keramickú sanitu, ktorá mala byť opatrená plastovým sedadlom. Nebola.

Nohavice zvesené na pol žrde, jednou rukou držiac dvere a okom sledujúc prípadného nečakaného hosťa som balansoval v miestnosti o troch metroch štvorcových, imitujúc superobrovský slalom v podaní Alberta Tombu.

Ďalšie riešenia ďalších problémov som hľadal počas procesu uspokojovania šiestej Maslowovej potreby so zadkom len desať centimetrov od studenej keramickej misy.

 

Šero len slabo odhaľovalo chudobne vybavenú, hygienicky zanedbanú miestnosť, stačilo to však na to, aby som videl, že toaletný papier je pravdepodobne na tej istej párty, kde žiarivka, kľučka so zámkom a plastový dekeľ misy.

 

Nutnosť výteru sa nezvratne blížila. Alternatívu, ktorú som sa chystal použiť ako náhradu za papier, zastrešoval niektorý kúsok môjho outfitu alebo jeho časť. Do finále súťaže „Obetuj sa za papier“ sa prepracovali rukáv košele, opasok, tielko a ponožky. Ponožky to vyhrali s vysokým náskokom, len škoda, že boli ručne štrikované z hrubej ovčej vlny.

 

Dielo bolo dokonané. Stačilo zahladiť stopy stlačením tlačidla, ktoré uvádza do činnosti vodu uväznenú v nádržke, tohto moderného zariadenia.

 

Pootvoril som dvere a pri pohľade na zašlú belosť keramiky som pochopil, že super obrovský slalom nie je len tak hocijaká disciplína. Asi v tretej minúte zjazdu som sa šuchol o jednu bránku, čo nie je bodovo sankcionované, ale na bránke ostal viditeľná stopa toho, že som ju svojou nepozornosťou poškvrnil.

 

(pokračujúc v metaforách)

Dá sa povedať, že som o bránku zavadil jednou z palíc a nechal som ju cez ňu prevesenú, čo sa v športovej terminológii označuje ako servírovanie kreviet. (viď. obrázok)