Si chlap? Si finančne zabezpečený? Máš cez tridsať? Začínaš mať komplexy z tvojho výzoru? Rednú ti vlasy? Rastie brucho? Všimol si si, že kondička už nie je čo bývala? Uvažuješ o kúpe športového auta? Masturbuješ častejšie ako súložíš? Si stále slobodný, príp. šťastne rozvedený? (pozn.: táto otázka je v zásade nepodstatná, netrápte sa s odpoveďou).

 

Odpovedal si na prvé dve plus ktorúkoľvek ďaľšiu otázku kladne? Tak bacha, niekde aj na teba číha zlatokopka.

 

Keďže však nie je na prvý pohľad jednoznačne rozpoznateľné, ktorá deva ako zlatokopka vyzerá a ktorá ňou skutočne je, skúsime si vo všetkej serióznosti zadefinovať niekoľko faktov.

 

Na úvod si ujasnime jednu zásadnú vec.

 

1. Na osobe ženského pohlavia, ktorá má obavu o svoju finančnú stabilitu v zásade nie je nič zlé. Dlhodobé partnerstvo je definované množstvom životných vzostupov a pádov a finančná spoľahlivosť mužského partnera do veľkej miery pomáha tieto výkyvy eliminovať. Hlavný rozdiel medzi zlatokopkou a niekým, kto si cení úlohu muža, ako poskytovateľa finančnej stability je ten, že zlatokopka prestane považovať vzťah za perspektívny a opustí ťa takmer okamžite potom, ako si stratil schopnosť túto úlohu plniť. 

 

2. Zlatokopka zpravidla od začiatku vzťahu naznačuje, že má problém so splácaním svojich účtov a častokrát už po pár dňoch vzťahu následuje prosba o “pôžičku”. Zlatokopka vie, že ju nechceš vidieť v pozícii zahanbenej vysťahovanej podnájomníčky, alebo usmoklenej bývalej majiteľky auta, ktoré jej zhabala lízingovka. Automaticky si vmanipulovaný do pozície správneho chlapa, ktorý predsa nemôže mať problém pomôcť svojej milovanej partnerke.

 

Aj v tomto prípade si však treba uvedomiť rozdiel medzi zlatokopkou a normálnou dievčinou, na ktorú akurát došli horšie časy. Hlavný rozdiel je v zlých rozhodnutiach v rámci osobných financií vašej partnerky, ktoré pokračujú aj po začiatku finančných komplikácií. Má problém platiť nájom, ale napriek tomu plánuje víkendový výlet do Londýna so svojou kamoškou? Kupuje si topánky za 300 Evri, aj keď jej došla už tretia upomienka z Telekomu? Napriek finančným suchotám ďalej navštevuje obľúbené vychytené podniky s vysvetlením, že však "tvrdo pracuje" tak si to zaslúži?

 

Vychcanejšia zlatokopka nebude hneď na začiatku škemrať o nové Cabrio, ale bude ťažiť z tvojej túžby pomôcť jej s vecami, ktoré reálne potrebuje (jedlo, prístrešie, doprava, telefón), aby mohla minúť vlastné peniaze na to, čo chce.

 

3. Keď sa ti tvoja nová partnerka zdôverí s finančnými problémami, navrhni jej spôsob, akým môže rýchlo prísť k peniazom a vyhnúť sa osudu bezdomovkyne (predaj auta, diamantového náramku, luxusných ponožiek, hernej konzoly, iPodu a pod.) a sledujte jej reakciu. Normálna žena bude pravdepodobne smutná, rozrušená, zamyslená, tichá až letargická. Zlatokopka bude buď úplne zdesená a hysterická, alebo naopak sa jej myšlienka, že by sa mala vzdať svojich cenených majetkov za účelom vyriešenia základných životných potrieb, bude zdať neskutočne smiešna, humorná a absurdná.

 

4. Zlatokopka je vnútorne presvedčená, že si zaslúži, aby s ňou bolo zaobchádzané dobre - vrátane toho, že je niekto ochotný za ňu (resp. na ňu) míňať peniaze. Možno je to preto, že mala zlé detstvo a teraz má pocit, že si zaslúži byť šťastná. Až na to, že jej predstava štastia má na sebe poriadne mastnú cenovku.

 

Zlatokopka má pocit, že je jej právom plniť si svoje veľké sny aj na úkor finančnej stability a ani náhodou sa netrápi tým, kto to v konečnom dôsledku zacáluje. Všimol si si u tvojej frajerky úprimne naivné a nereálne očakávania toho, čo má od života “dostať”, napriek tomu že ani trochu nezodpovedajú jej terajším finančným možnostiam? Tento pocit nároku je jedným z typických príznakov narcistického správania zlatokopky a môže mať aj nasledovné príznaky:


- Grandiózny pocit vlastnej dôležitosti: Preceňuje svoj talent a dosiahnuté úspechy a očakáva, že bude uznávaná na základe zanedbateľných výsledkov.

 

- Posadnutosť fantáziami o neobmedzenom úspechu, kráse, alebo ideálnej láske.


- Viera v to, že je "zvláštna" a jedinečná a môže byť chápaná iba určitou skupinou vysokopostavených ľudí, s ktorými sa ztotožňuje.

 

- Vyžadovanie nadmerného obdivu.

 

- Absencia akejkoľvek empatie: Nie je ochotná uznať alebo sa identifikovať s pocitmi a potrebami druhých.

 

- Častý pocit intenzívnej závisti voči ostatným, alebo naopak úprimné presvedčenie, že všetci závidia jej.

 

5. Skús položiť svojmu novému dlhonohému objavu nasledovnú otázku: Čo bolo najdôležitejšou vecou, ktorej sa kedy musela vzdať v záujme toho, aby dostala niečo iné?

 

To, čo touto otázkou sleduješ je dôkaz takzvaného “oneskoreného uspokojenia” (bez sexuálneho podtextu) - schopnosti vzdať sa niečoho teraz s tým, že vďaka tomu je možné dosiahnuť niečo väčšie neskôr. Zlatokopky bývajú notoricky rozmaznané a nikdy nemuseli skutočne čakať, pracovať, alebo bojovať o to čo chcú, pretože sa nejak “prirodzene” vždy našiel niekto, kto im to poskytol.


zlatokopka dm002
 

(pokrač.)

(pic by aegipan.net)