Obdivujem čiernohumornú zákernosť tých, ktorí vymýšľajú mesiacom prívlastky. Tak napríklad máj – mesiac lásky. Čo už môže byť väčším prejavom lásky, keď vám vaši milovaní kýchnu do úst z tých vydrbaných topoľových chumáčov, čo všade poletujú? Jediné, čo je na máji dobré je, že sa s ním dobre rýmuje a dajú sa z neho robiť pekné haiku, a to „pekné haiku" je pritom oxymorón. Veď kukajte:

 

Mať mala rada máj
Maj si mať svoj máj, mne daj
Majonézu, jaj!

 

 

Spoločnosť

 

Kormuthovej blbý týždeň

V jeden deň vám udrbú odkvap, na druhý deň vás vydrbú z roboty, na tretí vás zdrbú vo všetkých médiách a na štvrtý deň sa dozviete, že ste to podrbali tak veľmi, že možno skončíte v base. Veru, pri slovnom spojení „keď sa drbe, tak sa drbe" by mohla byť odteraz fotka exmoderátorky verejnoprávneho športu. Tak akože dobre, keď ma niekto vykráda, tak písať si genocídne statusy na fejsbučik je trochu slepičkovský nápad. Ale ani ja by som asi hneď nevedel, čo robiť, keďže som si neprečítal najnovší ľudskoprávny manuál na tému „Ako sa správať k svojmu zlodejovi?". T.j. neviem, či stačí čorkárom uvariť čaj, alebo im aj treba pomôcť pobaliť nakradnuté veci a potom zavolať taxík domov.

 

Ale inak nič nové, novinári majú zase chvíľu o čom písať, my o čom diskutovať a pseudohumanisti, podľa ktorých treba tolerovať všetko a všetkých (s výnimkou iného názoru, než majú oni) zase majú nad čím onanovať a dokazovať opodstatnenosť svojho kaviarenského boja. Jediné, čo ma trochu prekvapilo bola nečakane promptná reakcia generálnej prokuratúry, ktorá začala konanie voči Kormuthovej pre hanobenie, podnecovanie a blablabla. A divné je, že nie preto, lebo by Kormuthovú natrel nejaký iniciatívny treťosektorový hujer, ale ex offo. Z toho som trochu v šoku, lebo zásadu oficiality v trestnom konaní mali doteraz slovenské orgány hlboko fpiči a najčastejšie bolo od nich počuť niečo ako „nezačali sme v tejto veci konať, lebo sme nedostali podnet". Takže som rád, no dúfam, že rovnaká proaktivita nastane aj pri ostatných podozreniach, nielen pri takýchto pikačovinách s nulovou nebezpečnosťou. Napríklad, keď bude zase reportáž, kde budú naši sociálne exkludovaní spoluobčania vykrikovať rovno do záberu, že keď im zoberú rodinné prídavky, začnú lúpiť a zabíjať. True story. To ale ukáže až čas, v každom prípade aspoň dve ponaučenia si z tejto pseudkauzy môžeme zobrať už teraz:

 

 

  • - bacha aké statusy si dávate na fejsbuky, lebo niektorí z vašich FB best friends môžu byť pekní čuráci, ktorí vám ich zoskrínšotujú a pošlú do novín,
  • - ak stretnete cigáňa, ktorý smrdí, nemôžete o ňom povedať, že je smradľavý cigáň, ale že je napríklad „pachovo znevýhodnený člen rómskej menšiny".


La toleránce nouveau!

 

 

Politika


Voľby do najvyššieho eurosovietu

V sobotu väčšina z nás okopávala záhradku, bajkovala na hrádzi alebo hrala nového Wolfensteina. Ale pár eurovoličov sa prekvapivo našlo, nejakých trinásť percent. Čo je aj najmenšia účasť v celej EÚ, takže konečne si môžeme povedať, že nielen v hokeji vieme byť najlepší. Slovenskóóó!

 

No a samozrejme:

- tých pár čistých duší, ktorí veria, že politika môže niečo zmeniť, teraz bude chvíľu lamentovať nad ľahostajnosťou Slovače a hádzať do pľacu ľúbivé heslá typu „posledný nech zhasne svetlo" a „na Slovensku je to tak",
- politológovia zase budú mať týždeň pocit, že ich niekto potrebuje a môžu sa predháňať v sofistikovanejších vysvetleniach o tom, či sa to môže skôr celospoločenský marazmus, absentujúci konsenzus alebo nedosiahnutý orgazmus (kým im Žitňanská nevysvetlí, že nízka volebná účasť je dôsledkom toho, že prišlo málo voličov... lawyered!),
- politici vyjadria hlboké znepokojenie, lebo veď Európsky parlament nie je predsa len o kalibrovanej hmotnosti uhoriek, zakrivení banánov a pokkt veľkých platoch, ale je to najmä o... hm... eee... iných, oveľa dôležitejších veciach, ktoré sa nedajú na takomto malom priestore prezentovať, uf, to bolo tesné...
- médiá sa pridajú a ako case in point toho, že politika EP je faaakt dôležitá a faaakt sa nás týka, jebnú do hlavných správ reportáž o tom, ako sa slovenskí mäsiari pripravujú na nové európske pravidlá o údení mäsa a mäsových výrobkov.

 

Fuj, no veru, keď si predstavím koľko európsky neregulovaného uheráku som doteraz požral, tak ma až striasa. Ale môže to byť aj tou pustenou klímou... Lebo pokiaľ ja viem, tak všetky dôležité rozhodnutia prijíma Európska Rada a EP je len taká politická reality šou. Čiže keby tých trinásť slovenských eurozmrdov (spolu je ich inak nejakých 750, keby ste nevedeli) vyžrebovala Máziková z bubna večer po predpovedi počasia, efekt by bol podľa mňa rovnaký. A človek by aspoň nemusel rozmýšľať, či prdieť do eurostoličky pošle osvedčených geriatrov ako súdruha Kukana alebo nové neznáme bilbordové tváre v cyklaménových kravatách, ktoré vyzerajú ako tí jebkovia, čo vás zastavujú na Poštovej a ponúkajú vám super výhodné telefónne paušály.

 

Ale zase by sme sa ukrátili o rehotné vyjadrenia niektorých politikov, napríklad že pravica bola v eurovoľbách úspešná, lebo SMER stratil jeden mandát. Rozumej: sedem strán tesne nad hranicou zvoliteľnosti to tomu hnusiakovi Ficovi s 25 % pekne natrelo. Ale v prípade takého KDH tomu aj celkom rozumiem, ja na Figeľovom mieste by som sa tiež tešil a zároveň čudoval (teda okrem toho, že keď rozprávam, idú mi z úst slová a nie hovná), že koľko senilných dementov ich ešte stále volí. No a ďalej, na rozdiel od iných krajín, u nás neprešli strany, ktoré tvrdia, že EÚ sa trochu odklonila od svojho pôvodného účelu k nefunkčnej prebyrokratizovanej chujovine, tzv. euroskeptici. A to je úplne najsamfasa, lebo euroskeptik, to je už takmer rovnako hanlivé ako extrémista a extrémista, to je už skoro Kormuthová.

 

 

Kultúra


Eurovízia má víťaza

Vyhral/a nejaká bradatá transka s umeleckým menom Mačička Kabanosová. To je asi všetko, čo potrebujete vedieť o ostatnom ročníku najväčšej európskej travesty show.

 

Čauky v júni. Zatiaľ žiadne správy o najstudenšom lete za posledných sto rokov, takže sa môže stať, že bude fakt kosa. To by bolo fajn.