Marec je fajn, lebo je to prvý jarný mesiac a jari ste sa určite už po tej najstudenšej zime za posledných sto rokov nevedeli dočkať, keďže vám už dávno došli zásoby dreva, tulenieho tuku, petroleju a jablkovo-škoricového teekanne. A tak ju tu máte. A s ňou alergie, jarnú únavu, X-factor so starou Lelkesovou a navyše Most Červenej armády nám kradnú priamo pred očami! Tak dúfam, že ste spokojní, dpč. Už fakt chýbajú len nejaké ďalšie pridrbané voľby. Aha, veď vlastne:

 

 

Politika

 

Prezidentské voľby

Pozajtra sa uskutoční finále obľúbenej reality show „Slovensko hľadá prezidenta hlavy štátu". Tento ročník je trochu výnimočný v tom, že poslední dvaja finalisti ešte nemajú pečeňové škvrny na plešine a iné škvrny na trenkách, teda aspoň dúfam. V každom prípade, jeden z nich je Fico, takže ten druhý vôbec nie je podstatný, čím sa tieto voľby dosť uľahčujú. Napriek tomu sú tu isté špecifiká, ktorým nie celkom rozumiem, napríklad:

  

„Kto nejde voliť, volí Fica"

Táto nezmyselná, no obľúbená politická agitka sa vracia pri každých voľbách ako taký bumerang, keď ho pošlete v balíku kuriérom na neexistujúcu adresu. No fakt, kto nevolí, volí Fica, ibaže by ten čo voliť nejde, voliť išiel a volil Fica, vtedy sa nám to trochu komplikuje.

 

Výber kandidátov v prvom kole

 Že tzv. pravicové strany (vrátane všetkých podstrán, iniciatív a platforiem) sa riadia nie úplne správnou rovnicou: „Piati nezvoliteľní kokoti, to je ako jeden silný kandidát, ne?", na to som si už zvykol a je to jediné logické vysvetlenie kvalifikovania sa takých významných osobností ako Hrušák alebo Černohor, ale kto kua podporuje niekoho ako Melník, Martinčko alebo autosklo Jurišta? A keď sa nájde minimálne 15 tisíc dementov alebo trolov, ktorí sa podpíšu za ich kandidatúru, ako je potom možné, že za nich ledva zahlasuje ich rodina?

 

Trvanie kampane

Že kampaň trvá 15 dní až 48 hodín pred voľbami, to je fakt zlý vtip, asi ako:

 

Príde volebná kampaň do baru a objedná si pivo.

Barman hovorí: „Je moratórium, nenalievame."

 

Ako hovorím, fakt zlý vtip. Lebo napríklad Procházkov bilbord so sloganom „Mladý prezident - prečo nie" (bez otáznika; to sa potom nečudujem, že nevyhral, keď si už na bilbordoch odôvodnil, prečo ho nevoliť) som videl na Slovnaftskej už v októbri. A moratórium je možno dobrý názov pre gotický horor, ale ako funkčný inštitút je to totálna chujovina. Lebo som si nejako nevšimol, že by dva dni pred voľbami niekto zoškrabával z kandelábrov precízne vyfotošopované kandidátske ksichty. Ale chápem, že je naivné očakávať od prezidentských kandidátov dodržiavanie zákona, najmä keď doň zákonodarca prezieravo „zabudol" dať sankciu.

 

Forma kampane

Že sa docent práv, kandidát vied, pán zeme, vôd, lesov a riek tvári ako retard, ktorý si nevie v trestnom zákonníku nalistovať, v čom spočíva skutková podstata trestného činu úžery, to ma zase až tak neprekvapuje. Ale že sú scientológovia zrazu takí bakaní, to som teda nečakal. A pritom medzi ich sektou a sektou kresťanov zase až taký rozdiel nevidím. Tí prví veria, že zlý vesmírny lord Xenu zničil celú galaxiu a duše všetkých mimozemšťanov hodil do sopky, odkiaľ ušli a teraz žijú v každom z nás, tí druhí zase, že boh mal asexuálny koitus s pozemskou ženou, z čoho sa narodil syn, ktorý potom menil vodu na frankovku, neskôr ho zabili, no on to celé prežil, a preto máme teraz Vianoce a Veľkú noc. Jediný podstatný rozdiel je v tom, že scientológov neplatím zo svojich daní. Ale odteraz sa radšej vždy pozriem pod posteľ, či tam nečíha nejaký scientológ a nechce ma sodomizovať zrolovaným výtlačkom dianetiky. A zároveň som sa v rámci kampane dozvedel nový význam slova „mienkotvornosť", keď si v SME povedali, že keď je Fico taký čuro, že s nimi (s nimi!!!) nechce spraviť rozhovor, tak si ho vymyslia. No čo vám poviem, nech už je nedeľa.

 

 

Kultúra

 

Oskáre rozdané

Aj odovzdávanie filmových cien politickej korektnosti a.k.a. Academy awards a.k.a. Oscars už máme chvalabohu za sebou, takže vieme, ktoré filmy sa oplatí stiahnuť, keď v nedeľu poobede nemáme pri čom vyspávať opicu a TV Paprika s maďarskými reklamami na Okálo fejefáš a Mérsi – hoď vaď nekem nám už lezie na nervy. Aj keď tento ročník bol trochu prekvapivý, keď sedem pozlátených falusov zhrabla Gravity, čo veľa ľudí rozhorčilo, keďže v tomto filme nie je ani jedna typická oscarová téma ako:

 

- holocaust,

 - utláčanie rasových, etnických alebo sexuálnych menšín,

 - americkí vojaci zdochýnajúci niekde v arabskom prdelákove.

 

Navyše je to vlastne akčňák, čo je úž úplný nonsens. Našťastie to zachránil oskár pre Twelve Years A Slave, čím si Američania urobili ďalšiu fajku do zoznamu odpustkov za to, že pre nich černosi tristo rokov zbierali bavlnu.

 

Movie-Poster-of-Oscars-2014-Best-Picture-oh-wait

 

A Leo Di Karfiol znova utrel hubu, čo na dva týždne zase pokazilo celé internety, keď sa k otravným postom o vyšľahanom margaríne s grankom, nazývanom Nutellou, dúhových tortách, pokémonoch a Harrym Potterovi pridala aj Leova smutná tvár, že si nemá čo postaviť na kredenc. Podľa mňa si ho zase až tak nezaslúži, lebo jednak v posledných piatich filmoch hrá úplne rovnako a dvojak film, kde sa tri hodiny len jebe a fetuje by snáď zahral aj Ady Hajdu. Ale len pre podobné účely by som zaviedol akéhosi internetového Oscara od nerdov z redditu a 9gagu. Niečo ako Miss sympatia, t.j. nemalo by to oficiálne žiadnu hodnotu, ale v CV-čku by to možno vyzeralo dobre.

 

 

Spoločnosť

 

Prechod na letný čas

Všetci dobre poznáme reláciu Smotánka, ktorá nám prináša pravidelne hydinový krém de la krém slovenského šoubiznisu. A Hnojka má podobne zameranú reláciu, ktorá sa volá Topstar a moderuje ju moja obľúbená televízna transka Stanka Pavolová (a niekedy aj taký fešáčik a niekedy aj Skoncová, ktorá sa preslávila tým, že stála dva metre od Borata). Na rozdiel od Smotánky, Topstar dávajú každý deň, čo je dosť prúser, lebo nie každý deň sa dejú významné spoločenské udalosti, ako napríklad pleseň v opere, alebo že si Bruno Cibazol kúpi nové tenisky (rozmýšľam, aký level celebritného zúfalstva musí u známej osobnosti nastať, keď zavolá do tupiek, aby ho prišli odfotiť do eurovei v nových topánkach a aký level žurnalistického zúfalstva musí nastať v tupkách, keď fakt prídu... prosím všetky médiá – dajte Brunovi zase niečo moderovať, napríklad Topstar!). No a preto polovica relácie vyzerá tak, že sa urobí screenshot článku o nejakej tej celebrite, aby to vyzeralo dynamickejšie, tak sa obraz po tom screenshote hýbe, ako keď máte tri promile a snažíte sa trafiť kľúčom do zámky, no namiesto kľúča vám dajú kameru a do toho ide komentár, aký by nenapísala ani Lucia Kollárová po dvanástich mojitách. Ale keby to nestačilo, tak nielen, že topstar dávajú každý deň, oni ho podľa mňa vysielajú celý deň. Akože fakt. Keď ráno prepnem z telerána na hnoj plus, tak tam jeden topstar končí a hneď na wau zase topstar začína. Ale nie iný, ale ten istý. Keď si myslíte, že na jednu televíziu vám tri relácie stačiť nemôžu, tak známym citátom Andreja Kolesíka „Ále prosím vás... ts-ts-ts" vás musím vyviesť z omylu a odkázať práve na tento kanál. Čím som chcel povedať, že v nedeľu sa mení čas, tak keď chcete stihnúť prvú reprízu topstaru, nezabudnite si privstať.