Asi ste už počuli vtip, ktorého pointa spočíva v tom, že v prípade konca sveta treba prísť na Slovensko, lebo tu sme o tridsať rokov pozadu. Museli ste, lebo to počul asi každý minimálne štyrikrát. Ja si okrem toho myslím, že aj keby sme pozadu neboli, tak vzhľadom na to, ako to tu všetko funguje, ten koniec sveta by v našich podmienkach nebol veľká katastrofa. Tender na dodávateľa tornád by sa zrušil pre obvinenia z korupcie, horúca láva by sa dodala iba vlažná aby sa dala pravidelne servisovať a plamene pekelné by sa nekonali vôbec, lebo subdodávateľ síry by svoj závod po vyčerpaní finančných stimulov a daňových úľav rozobral a zdekoval sa niekam do Indie. Takže v slovenských reáliách by to vyzeralo asi tak, že malá a nestabilná brána pekla by sa otvorila niekde v Šarišských Michaľanoch, cez ňu by sa horko-ťažko prepchal jeden podpriemerne veľký kakodémon, na povrchu by sa zmätene rozhliadol a povedal si niečo ako „Kurva, tu sme už asi boli“ a hneď na to by skončil v polievke.

 

A takto podobne to prebieha aj v iných oblastiach slovenskej reality. A to som inak patriot, len aby ste vedeli. Napríklad taká populárna hudba, prípadne popkultúra vôbec. Nadšene tliapkame niečomu, čo tu považujeme za nové, pričom inde to majú už jednu generáciu, v tom horšom prípade niečomu, po čom inde už ani pes neštekne. A to myslím teraz nejakého malého yorkširáka, ktorý šteká furt až si človek myslí, že sa už každú chvíľu musí vysiliť a implodovať, nie nejakého mastifa, ktorý bafne raz a s rovnakým mimickým výrazom, s akým sa váľa pred 80-izbovou viktoriánskou vilou, vám hneď nato odhryzne ruku až po lakeť. Inak všímate si tú textovú prokrastináciu? Mne sa o tej Suzy tuším fakt nechce písať... Ale niekto to robiť musí, takže poďme na to.

 

 

Suzie

 

Suzie Hroncová je speváčka. Vraj. Okrem toho je dcérou Branislava Hronca*, ktorý je tiež spevák. Vraj. Teda jeho dcérou je naozaj, spevákom je vraj. Ja som od neho totiž nikdy nič nepočul, takže túto informáciu musím nechať v teoretickej rovine.  V každom prípade viac ako svojou speváckou kariérou sa preslávila sympatickými koktejlkami nad kolená, do ktorých sa navliekla na prestížny Pleseň v opere a postarala sa o fó pá, o ktorom sa dlhé týždne hovorilo snáď až v Čunove. Aj keď ja si teda myslím, že obliekať si niečo ultra fancy na ples v opere je ako brať si strieborné manžetové gombíky na čistenie žumpy. V rámci snahy o objektivitu som ale pogúglil a táto udalosť sa na oficiálnom webe Sjúzy nespomína, zato sa tam uvádza napríklad, že:

 

„Po tomto období Suzie stretla funk-ovo jazzovú skupinu Sax´n Jay v ktorej začala pôsobiť ako vokalista. Popritom sa venovala live vystúpeniam s rôznymi DJmi. Suzie sa tak pomaly dostávala do podvedomia ako speváčka a tak aj po odchode z kapely pôsobila na rôznych úspešných koncertoch.“

 

Nie som úplne stotožnený s myšlienkou, že sa mi niekto dostáva do podvedomia, tobôž nie mladá Hroncová, v každom prípade pôsobila na koncertoch a dokonca ako mužský vokalista, takže rešpekt.

 

* Vždy keď sa stretnem s tým, že sa proklamuje nejaké celebritné pokrvné príbuzenstvo štýlom „hentá je dcéra neviemkoho“, pričom ja nepoznám ani jedného, a to som pritom známy znalec slolebrít (skratka od „slovenská celebrita“), spomeniem si na úryvok scénky Icelandic saga z Monty Pythons, a to tento: „Erik Njorl, son of Frothgar, leaves his home to seek Hangar the Elder at the home of Thorvald Nlodvisson, the son of Gudleif, half brother of Thorgier, the priest of Ljosa water, who took to wife Thurunn, the mother of Thorkel Braggart, the slayer of Cudround the powerful, who knew Howal, son of Geernon, son of Erik from Valdalesc, son of Arval Gristlebeard, son of Harken, who killed Bjortguaard in Sochnadale in Norway over Cudreed, daughter of Thorkel Long, the son of Kettle-Trout, the half son of Harviyoun Half-troll, father of Ingbare the Brave, who with Isenbert of Gottenberg the daughter of Hangbard the Fierce ...“

 

No a teraz sa vokalista Hroncová pokúša preraziť svojím novým trackom, ktorý sa volá Party. Aj keď si myslím, že za každé použitie tohto slova v názve pesničky Steven Seagal zje dve živé mačiatka, čo má za následok jednak smrť dvoch mačiatok a dvojak, a čo je horšie, Steven priberie dve kilá, na Slovensku to je ešte relatívne nové slovo. Okrem toho, znie to vzletnejšie ako napríklad „Suzie – Chlastačka“. Hudobne je to niečo medzi La Bouche a Lady Gaga, ak by si svoje bíty dali outsourcovať niekam do Poľska. Čo nie je nejaký nedostatok, aspoň som tam nezažil žiadny hudobný exces, ktorý by mi vydriapal zvukovody, také štandardné umca-umca. Aj keď počul som to len raz.

 

 

Text

 

Zaujímavejšie je to textovo. Lebo začalo to niečím, čo vzdialene pripomínalo angličtinu, ale ťažko povedať – bolo to akoby Jahnátek čítal nigérijský reťazový email. Našťastie po asi troch slovách to prestalo a Sjúzy sa prepla do slovenčiny a zanôtila „Party volá len na tvoje číslo“. Čo je totálne nádherná metafora. Alebo synekdocha? To je jedno, lebo je to to najlepšie, čo som počul od „dúfam, že nie si ľahká moc a šlapeš len po schodoch“. Už personifikácia slova party vyvoláva toľko vnemov a predstáv, že mám chuť si znova privolať insomniu a tráviť premietaním nad týmto sujetom celé noci. Kto je tá party? Čo robí? Ako vyzerá? Kam ide? A odkiaľ? Je party žena? Je síce ženské rodu, ale čo ak je hermafroditná, alebo naopak androgýnna? Ako napríklad jednorožce? Ako sa rozmnožujú jednorožce? A ako chutia? Hodia sa k nim makaróny? Ako sa vyrábajú makaróny? Tým, že sa z nich vytláčajú špagety? Prečo nevyrábajú také dlhé a hrubé cestoviny ako makaróny, ale bez diery uprostred? Kúpil by som si to? Koľko by sa to asi tak varilo, aby to bolo al dente? Prečo sa mi polovica talianskych slov asociuje s jedlom? A prečo sa mi polovica nemeckých slov asociuje s nacizmom? Neznie aj Schmetterling ako druh ručného granátu, namiesto „motýľ“? Prečo sa motýlí efekt volá práve motýlí efekt? Mávnutie krídel iného hmyzu nespôsobuje nič? Nebolo by lepšie to nazvať hmyzí efekt? Aj keď nie každý hmyz lieta, takže... kua, tuším sa mi o tej Hroncovej fakt nechce písať.

 

 

Video

 

A ani sa nečudujte, lebo to má aj videoklip. Keby ste mali silno ambivalentné pocity, že zároveň cítite zvedavosť, no pozerať to určite nechcete, pozrite si staršie videá od Madonny (po slovensky „Medána“), napríklad Justify My Love alebo Human Nature. Čím by som teda úplne neplynulo nadviazal na úvod článku. Totiž vyššie uvedené tracky od Medány musia mať tak asi dvadsať rokov, lebo si pamätám, že som ich videl v obľúbenej hudobnej relácii Rhytmick, keď ju ešte uvádzal Meky Žbirka a vyslovoval to ako Uitmäk. No a zároveň sa to síce podobá na Medánu, no zároveň je to také nejaké sedláckejšie, trápnejšie a dodrbanejšie. No a je to asi o tom, ako banda vychudnutých bukvíc, teda pardon mužských modelov, s pančuchami a vysokými opätkami vykonáva v ruinách polorozpadnutej budovy súlož, cunilingus a iné akože mrtne seksi veci. Navyše majú obojky na krku a k výzoru dokonalých sexuálnych otrokov im chýba už iba gumená loptička v papuli, ale to sa ten koberec potom líže zle a aj tie lascívne mimické výrazy majú s touto pomôckou trochu iný rozmer. Zaujímavá party, ešte som na takej nebol, ktovie za koľko majú tatračaj.

 

Chápem, že sex sells, ale musím sa priznať, že túto pózu Sjúzy veľmi neverím. Čím viac sa snaží vyzerať ako žena ľahkých mravov, tým viac sa mi zdá, že to práve vôbec nie je ten typ, ktorý by sa pri tom nechal škrtiť koženým opaskom alebo napríklad... no radšej nič, možno to čítajú aj deti. Ak to teda čítate, deti, tak čítajte ďalej, lebo nasleduje ruská ruleta. Teda v tom videoklipe. Aj keď pravidlá hovoria niečo také, že ruská ruleta sa hrá s revolverom a jedným nábojom v bubienku, vo videu od Sjúzy je bubienok plný. Ja uprednostňujem oficiálnu verziu, ani nie preto, že by som nejako veľmi rigidne trval na herných pravidlách, len je to podľa mňa väčšia zábava, lebo pri Sjúzinej verzii o chvíľu nie je s kým hrať a ešte budete musieť aj upratovať. A kúsky modzgu a lebky, to nejde zo steny dole ani s protiplesňovým Savom. Udeľujem teda  iba tri čierne žilnaté strap-ony z desiatich.

 

 

 

 

P.S.: Poneváč jelikôš je toto zrejme môj posledný článok do Vianoc, prajem vám všetkým šťastné a veselé, kluci a klučky.