Názov napovedá, že by mohlo ísť o nejaký katastrofický thriller o útoku prírodných živlov na mestskú aglomeráciu, no je to trochu inak. Aj keď jeden živel tam vystupuje, aj keď skôr kriminálny.

 

To bolo asi tak: nejakou kozmickou náhodou sa stalo, že Easy Riderovi došiel denaturák z jeho bohatých alkozásob, tak musel vypadnúť von, na čo si volebný štáb povedal, že lepšia (resp. žiadna) príležitosť nakrútiť volebný spot už asi nebude, tak rýchlo berme kameru a resuscitačný prístroj. A podarilo sa im skutočné veľdielo. Tak si ho rozoberme:

 

Dodge Viper kráča po ulici. Ulica sa volá Farská, ako si všimne každé pozorné oko. To je perfektný subtextový mesidž, lebo ako vieme Captain Morgan je kresťan väčší jak Vrbovský, a preto ho treba voliť, lebo kresťania sú dobrí a poctiví ľudia, ktorí nekradnú, nenadávajú,  nesúložia a nemočia z terasy. V ďalšej scéne sú poletujúce holuby, čo mi pripomína staršie filmy Johna Woo, kde mal často v spomalenom zábere biele holubice, väčšinou pred veľkou prestrelkou. Tuto prestrelka bohužiaľ nie je (aj keď možno bude, keď sa Strana Netriezveho Socializmu nedostane do parlamentu), za to sú v ďalšom zábere niekoho topánky. Predpokladajme, že sú toho, ktorého syn vlastní Bentley z autobazáru. Autor spotu tým chcel zrejme povedať, že Synovo Bentley má tak blízko k ľuďom, že chodí po meste pešo a nenosia ho na tróne, čalúnenom usňou z Maďarov, štyria židoboľševickí slobodomurárski mongolskí cigáni.

 

Hneď na to je tam strhujúci záber, pri ktorom až tuhne alkohol v žilách a ktorým Požičanú Stíhačku sledujeme cez akýsi otvor v stene. Snáď to nie je nejaký zákerný eurooptimistický sniper! Aj keď pri takom principiálnom, názorovo pevnom a neúplatnom človeku, akým je Stíhačka by som sa ani nečudoval. Veď kto iný by vedel rozvrátiť tento eurokratický marazmus, ako on? Našťastie Stíhačka prežila bez úhony, tak môžeme ísť ďalej... Oproti idú tri osoby. Ako správni uvedomelí občania, keď vidia  triezveho politika, usmejú sa na dva prsty a začnú kývať (som si istý, že toto presne hovorí etiketa, bontón a Lucia Kollárová ako odpoveď na otázku „vidím celebritu, aj ona mňa, čo mám teraz robiť?“). Krstný otec je dnes ale v dobrom rozmare, tak len odkýva a poberá sa ďalej do najbližšej večierky.

 

Nanešťastie mu skríži cestu podivný párik s detským kočíkom (všimnite si, že Harley Davidson je osobou natoľko váženou, že sa oplatí kvôli nemu prejsť s kočíkom z chodníka na schody). Podávajú si ruky a Harley hovorí niečo ako „Blablabla“ a oni na to „Tliach tliach tliach, kedy dostaneme tých 10 eur?“ a všetci sa  usmievajú a prdia dúhové srdiečka. Potom sa vracajú s kočíkom zo schodov na chodník. Hneď je tu ale ďalší záujemca o rukotras... vidíte, aký je Harley fejmas a bizy, on si tú borovičku dnes snáď ani nekúpi. Našťastie už ho zastaví iba jeden otravák a vtedy to končí, lebo Liquor shop už je asi za rohom.

 

Ešte upozorňujem na hudobný podmaz a „ďakujem“ tvorcom, že mi zhnusili jeden z mála slovenských počúvateľných trackov (to sme sa tú Tublatanku kedysi nabékali, až nás hrdlá boleli). Aj keď chápem iróniu tohto hudobného výberu, lebo keby ten spot bol dlhší, možno by prišlo aj na text:

 

„...robím väčšinou to čo nemám
tvárim sa že som zodpovedný
klamem, smejem sa, som zlý k ženám.“

  

A to už by dávalo oveľa väčší zmysel.