Neviem, či existuje nejaký Murphyho zákon, ktorý tvrdí niečo v zmysle, že keď si človek myslí, že ho už nič neprekvapí, je to ideálna doba, aby dostal od prekvapenia kopanec rovno do slabín. Ak nie, tak som ho práve vymyslel a gratulujem si. To sa napríklad mne nedávno stalo pri prepínaní TV stôk (synonymum od kanálov), keď som medzi všetkými tými Búrlivými burčiakmi, Farár hľadá ženami a Slovensko hľadá superkármi naďabil na niečo pozoruhodné. Skutočný umelecký skvost, ktorý by na naše obrazovky akoby ani nepatril. A síce seriál s názvom Deň a Noc.

 

 

Deň a Noc – recenzia

 

V anonymnom veľkomeste žije v starom byte niekoľko mladých ľudí – už nie detí, ale ani nie dospelých. Ich život je navonok naplnený, či už prácou alebo zábavou, avšak vo vnútri pociťujú zožierajúcu prázdnotu, ktorú sa snažia zaplniť alkoholom, drogami, krátkodobými sexuálnymi vzťahmi a povrchnou socializáciou. Tento protiklad je vyjadrený už v samotnom názve, avšak to, ako sa tvorcom podarilo zachytiť surovú realitu existencie middle class mládeže, naozaj nenechá nikoho chladným. Minimalistickými filmárskymi prostriedkami, medzi ktoré patrí napríklad von Trierovská roztrasená kamera, použitím nehercov a akýmisi dokumentárnymi a reportážnymi vsuvkami, voči ktorým ostro kontrastujú lyrizované sugestívne zábery na bezútešnú šeď veľkomesta, so sociologickou pichľavosťou prenikli modernej realite takpovediac až do kostnej drene. A napriek tomu, že pohľad na mokvajúce vredy súčasnej konzumnej spoločnosti, pučiacej povrchnosťou a materializmom, určite nebude každému príjemný, a možno práve preto, ide o najvýznamnejšie dielo slovenskej televíznej tvorby, ktoré môžeme svojou údernosťou, znepokojivosťou a naliehavosťou porovnať s medzinárodne uznávanými zástupcami kinematografického existencializmu ako sú filmy Kids, Gummo a Ken Park, prípadne seriál Californication.

 

Haha, robím si prdel, je to strašná überhypermegatronturbopascalkokodžambotina. Videl som to asi trikrát po 5 minút, čím som sa jednak posunul na rebríčku najotrlejších divákov o minimálne desať priečok vyššie a zároveň som si urobil dostatočnú predstavu, o čom tento shit vlastne je. V prvom rade si treba povedať, že Dreň a Moč je slovenským remakeom nemeckého seriálu Berlin Tag und Nacht a je to fingovaná reality show, t.j. herci hrajú, že nehrajú a že je to naozaj. Inšpirovať sa v televíznej tvorbe krajinou, ktorá vytvorila TV skvosty ako Alarm für Kebab 11 a Big Brother tam vysielajú každý deň už asi 16 rokov, pričom to podľa mňa nepozerajú už ani Serhan s Özgürom, keď o polnoci v shawarma-karavane utierajú mastným vechťom pult, to nemôže dopadnúť inak ako prúserom. Keď sa k tomu pridá typická slovenská televízna neinvenčnosť, diletantstvo, tuctovosť a nedostatok sebareflexie, tak to aj ako prúser naozaj dopadne, akože nie, že nie, t.j. že áno.

 

No ale ako sme si už písali, je to o mladých ľuďoch, ktorí spolu bývajú v jednom byte a ich celodenná náplň spočíva v tom, že slopú, šukajú, žerú a robia bordel. Trochu ako keď sa pozeráte na klietku so škrečkami, no títo navyše aj rozprávajú. A to o tom, kedy budú slopať, koľko vyslopali, kto s kým šukal, čo budú žrať, prípadne sa hádajú o tom, kto uprace ten bordel po chlastačke/šukačke. Odhadujem, že tam býva asi osem ľudí (popis nižšie), čo je trochu zvláštne, lebo predmetný byt mi pripadá ako 3+KK a pritom zrejme ani jedna z postáv nie je zo Svidníka alebo Humenného, takže má každý vlastnú izbu, asi sa tam dorábali nejaké priečky alebo čo... Celkovo sa tvorcovia na dôležité technické detaily, ako napríklad dispozičné usporiadanie, počet nahlásených osôb a výška platobného výmeru, ohlasovacia povinnosť majiteľa bytu na daňový úrad, rušenie nočného kľudu a podobne, úplne vysrali.

 

Na čo sa ale nevysrali, je naivné vykreslenie úplne schematických postáv, a to jednak ženských:

 

  • škaredá lesba, ktorá vyzerá ako obézny 14-ročný chlapec
  • pekná, ale vypatlaná bloncka
  • nie úplne škaredá, nie tlstá lesba (skôr bude asi Bi, okrem toho má určite podľa mňa rada anál a možno aj BDSM, lebo baba, ktorá sa dá potetovať od kolena až pod pazuchu, určite zvládne nejakú tú bolesť... lawyered!)
  • mladá kozatá bloncka 1
  • mladá kozatá bloncka 2 (je možné, že to je jedna a tá istá osoba, niekedy to ťažko rozoznať)
  • afektovaná umrnčaná kučeravá pizda

 

a dvojak mužských:

 

  • umelec (má dredy a v izbe plátno s nedomaľovaným obrazom)
  • trtko (prípadne romantik, v závislosti od vášho vnímania romantiky)
  • chudý jebač (ktorý vyzerá, že jeho denná dávka živín pozostáva iba z piatich lájn koksu a tabletky na kvapavku)
  • fitness jebač (ktorý má asi vyzerať drsne, lebo má tetovačku, syntholom napichané kozy a v každom zábere je oblečený iba v boxerkách zarezaných v riti)
  • (asi) majiteľ bytu (zavalitý 40-tnik, typ: taxikár z Taxi 4U, asi jediná sympatická postava, lebo vyzerá, že najradšej by všetkých tých mladých dementov prefackal s okovanou rukavicou na ruke).

 

den a noc 1

 

Ďalej sa scenáristi veľmi pohrali s dialógmi, a to tým spôsobom, že je úplne jedno, kedy si to asi zapnete, vždy je tam niečo takéto:

 

- Ty kokóóós, akože nheuveríš, čo ten (píp) zase spravil...

- Jako čo zase?

- No chápeš, že on jej ako normálne poslal sms-ku, že či jej (píp).

- Jéžiš, to né! To je taký (píp). A ona čo na to?

- Akože... nheviem, ale tak chapeš to?

- No nhechapem, to je akože uplne v (píp) totok...

 

prípadne:

 

- To čo je tu zase za bordel, do (píp)? Vám už normálne (píp)! To čo ste tu zase robili, vy (píp)???!!! Ja vás odtálto šeckých vyhodím, rozumiete, do (píp)?

- Tak mali sme žurku, ne? Sa ukludni, (píp)?

- Ja sa mám ukludniť??? Ja??? Šak sa pozri, jak to tu vyzerá, ty (píp)!

- Jéžiš, daj mi pokoj, dobre???

- (píp)

 

Tak a teraz mám dve otázky. Po prvé, komu je toto vlastne určené? Lebo vysiela sa to o ôsmej večer, súlož tam teda neukážu, nadávky sú cenzurované, takže ako vyzerá cieľová skupina tohto počinu? Pozerajú to stredoškoláci a potom sa o tom bavia cez veľkú prestávku počas konzumovania desiaty – balíka chipsov, litrového sprajtu a cigarety? Alebo to sledujú babky spod Poľany a potom si pri štopkaní ponožiek hovoria, aké sú tie bratislavské detiská všetky prijebané? Alebo 50-roční rozvedení nezamestnaní chlapi, ktorí čakajú na scénu, kedy sa zase umrnčaná pizda a mladá kozatá bloncka 2 budú váľať v rohovej vani a lochtať akciový Hubert Club, aby si nad nimi mohli vyleštiť bambus?

 

A druhá otázka – aká je pointa tohto seriálu? Lebo zistil som, že to má už 50 častí, a pritom sa tam stále deje rovnaké nič. Bude to mať niekedy koniec a nejaké posolstvo? Že napríklad drogy sú zlé, keď chudému jebačovi konečne prepne a pri raňajkách upichá vidličkou na smrť škaredú lesbu a umelca? Alebo všetkým diagnostikujú cirhózu pečene? Alebo pohlavnú chorobu? Alebo sa ostatní obyvatelia bytovky na domovej schôdzi dohodnú, že už toho bolo dosť a zaplatia si pár Ukrajincov, ktorí hlavným hrdinom rozmlátia kolená a zahasia cigaretu na čele? A zaujíma ma to vôbec? Asi ani nie, v každom prípade udeľujem tentokrát výnimočne maximálne hodnotenie, a to desať čučom ogrcaných prenosných matracov z desiatich.

 

 

P.S.: Prajem šťastný a veselý Sviatok Kristovej zombifikácie a násilia na ženách.