Áno. Jedno známe príslovie hovorí, že dvakrát do tej istej rieky nevstúpiš. A že by to bol ideálny kandidát na comic sans a pricapenie na fotku jesenne sfarbeného lesa, len bohužiaľ väčšina ľudí toto príslovie interpretuje zle.

 

V skutočnosti tým nechcel Paulo Coelho, či ký Hirax povedať, že máčať si nohy viackrát v rovnakom vodnom toku zapovedané jest, lež že rieka sa mení a nikdy nie je rovnaká. Chápete, vodná erózia, znečistenie, globálna zmena klímy a tak... No ale ak by sme vychádzali z pôvodného nesprávneho implicitného výkladu, tak Patrik Vrbovský by bol dôkazom, že do rovnakej rieky sa nielenže dá vstúpiť, ale aj kúpať, močiť alebo grcať a ani nie v tomto poradí. Týmto edukatívnym frazeologickým úvodom chcem povedať, že Paťo má novú pesničku. Nevolá sa síce „Som vstúpil!“, ale „Started from the bottom“. A v kontexte napísaného, je to stále rovnaká kvalita, na akú sme u Majstra R zvyknutí. Lebo preč sú časy podivných diskofilných excesov alebo zamilovaných songov o kalendári.  Rytmus sa totiž vracia ku svojim koreňom – rapovaniu o stoke, ktorá ho porodila, žumpe, ktorá ho odkojila a latríne, ktorá ho vychovala a ako sa stal napriek tomu najlepším marketérom medzi rappermi.

 

 

 

 

Started from the bottom now we're here
Started from the bottom lick my big hairy balls nigga
Started from the bottom now we're here
Started from the bottom lick my fucking hairy balls nigga

  

Začiatok je ešte pomerne svieži a novátorský. V prvom rade sa Paťo uchýlil k angličtine, čím mňa osobne dosť pobavil, lebo taký akcent sa snáď dá počuť iba niekde na americkom stredozápade, zhruba hneď potom, čo na mol ožratý Billy Ray vrazí svojím hrdzavým pick-upom vezúcim sliepky do karavanu Bobbyho Joe-a, ktorý sa snaží práve v oškrkátkovaných slipoch z Wal-martu vyhodiť z odpadkového koša zatúlanú vačicu. No forma bez obsahu je ako leukémia bez Rozborila, preto hneď na začiatku na nás Rytmo vybalil spoveď o svojich tajných sexuálnych túžbach, v tomto prípade homosexuálny medzirasový orálny sex. Je škoda, že sa tejto témy a prednesu umelec kedysi známy ako Metamorfolord nedržal aj naďalej a skĺzol do obvyklých rapových onanistických klišé o tom, koľko vlastní hmotného investičného majetku, drahých kovov, aký veľký je jeho priemerný mesačný príjem a koľko prostriedkov (ne)minie za drogy.

  

20 rokov bracho každý deň,
jebem hudbu do hlavy nevyzerá to že prestanem,
idem bez rešpektu pre svoj ciel, yea,
sídliskový sen Bengoro padáš do kolen. Každú chvílu puštam niečo ven jebem nato,
4 krát vacej zarobím jak tvoj zrobený tato,
zaslužené zlato a ty z papule puštaš kako,
to máš zato že moja manka je iluminato.

 

Smali sa mi prečo rapujém a ja sledujém
ako zatal napredujém nefetujem
motivujem mladých ľudí,
snažím sa im zmenit pohlad trochu ich nabudiť.

  

Po odvážnych a úderných prvých veršoch prichádza sklamanie, ktoré nezmierni ani náznak koprofilného motívu (z papule puštaš kako) alebo vyzradenie prepojenia Patrikových predkov na iluminátov. To môže byť aj vymyslené a má slúžiť len ako provokácia voči konšpirátorom, ktorí pochybujú, že si Patrik svoj obrovský úspech v oblasti balkánskeho rapu vydobyl vlastnými silami. No a na záver obligátny motív o výsmechu – „Smali sa mi prečo rapujém“. Je pravda, že dnes sa už nesmejeme na tom, že prečo, ale skôr ako a o čom, takže minulý čas je na mieste.

  

Je zaujímavé, čo robí rap s ľudským metabolizmom. Zatiaľ čo bežný človek (terminus technicus, niečo ako bežný prací práčok – tiež ho nikto ešte nevidel, no často sa ním argumentuje), získava energiu z jedla a nápojov, prípadne Dr. Bukovský syntézou aminokyselín, tak východoeurópskemu rapperovi dodáva potrebné kalórie závisť. A to aj placebo-závisť, pretože už aj falošný pocit, že mu niekto závidí, ho nabije minimálne do vydania ďalšej skladby, alebo aspoň nakrúcania reklamy na gangsta edíciu športových ponožiek (so sumkami na náboje). No ale je takému úspešnému rapperovi vôbec čo závidieť? Odpoveď môžeme nájsť vo videoklipe. Ak sa vám nechce ďalej čítať, odpoveď je: nie.

 

V prípade, že ste známy a úspešný ako Rytmus, aj triviálne každodenné úkony sú pre vás veľmi problematické. Už len taký, v úvode skladby spomínaný, interracial homo orál. Ako známa celebrita si ho nemôžete nechať urobiť len tak hocikde v parčíku na Americkom námestí, no musíte ísť až do českého Mostu, na nie veľmi prívetivé sídlisko Chánov. Až tam vám lokálni niggaz zaručia dostatočnú diskrétnosť a možno aj lepšiu cenu, keď vás to bude stáť dve cigarety a nejaký ten adrenalín z toho, či vám medzitým ostatné neprispôsobivé sídliskové kofoly nečórnu puklice z Bentleyho.

 

Aby to nevyzeralo nápadne, tak musíte zobrať na výlet aj celú svoju partiu (po rappersky „kchrú“), akože na obed. Máte síce auto, ktoré vytiahne tristo kmh, no vy môžete ísť maximálne tak rýchlosťou tlačeného bicykla, lebo inak by si ľudia mohli myslieť že nebodaj nemáte strááášne šeckých fpiči. No a keď konečne dorazíte do reštiky, tak si dáte iba šalát, lebo ste prežratí, keďže ste mali dnes už pol kila dusenej závisti s tarhoňou. A ani ten šalát nemôžete jesť tak nejako normálne, lebo sa musíte tváriť, že to na vidličke nie je natrhané lollo rosso a cherry paradajka, ale surové srdce čerstvo vyrezané z hrude hejtera, ktorého ste dostrieľali z idúceho auta uzinou, lebo sa vám na preliezkach na ihrisku v Piešťanoch pred dvadsiatimi rokmi smial, že ste malý špatný cigáň a nikdy nebudete rapovať ako Vanilla Ice, Falco alebo Janko Lehotský (na iných nečernošských rapperov z tej doby si nepamätám). A túto zle skrývanú tragédiu a žiaľ pokrytectva jedného človeka vôbec nevylepšuje ani tento násilný diss:

  

Suveniro ty kokotko, už choď do piče
s tými srdiečkami a s kokocinami uplné si trapny... aj tak
chceš love za koncerty. všetci čo tu hraju na
energie a budhizmus tak su falešný vyjebaný
kokoti, preto že všecko je to o lovoch, uplné
všecko. Žiješ v meste ty kokot nežiješ niekde na Bali
v pralese ty pampalíri pojebaní. Falešní kokoti
vyjebaní, chcete love tak isto jak ja a hráte to na
srdiečka a lásku ale keby Vás nikdo nevyplatil, tam
by sa ukázal ten budhizmus vyjebaný. heheh

  

Okrem vecí uvedených vyššie je pre slovrappera najťažšie predstierať amnéziu. Pretože fankids môžu zabudnúť na love song pre Darinku, alebo duety s najznámejším predstaviteľom neobudhistického hip-hopu, tzv. budd-hopu, Fejkom Špiritusom, ale sám interpret by si ich pamätať mal. Preto by som týmto chcel vyzvať všetkých, aby Patrikovi už nezávideli, nehejtovali ho a nesmiali sa mu. Je len pomýlený a potrebuje lásku, tak ako my všetci. Keď ho nabudúce stretnete, objímte ho, dajte mu kocku cukru a zľavový leták do zlatníctva. Uvidíte, že sa vám odvďačí.

  

Vzhľadom na môj nový pohľad na Patrika, plný zmieru a zľutovania, dnes výnimočne neudelím číselné hodnotenie. Hm, ale už ma to prešlo, takže štyri vymyslené cigánske slová, končiace na –ro z desiatich. Zatiaľ čágoro zase vo štvrtkoro.

 

P.S.: Refrén a sampel Paťo ujebal odtiaľto: