Réžia: Noam Murro
Scenár: Kurt Johnstad, Zack Snyder
Kamera: Simon Duggan
Hrajú: Sullivan Stapleton, Eva Green, Lena Headey, Jack O'Connell, Rodrigo Santoro...

 

Zdá sa, akoby to ani nebolo dávnejšie než osem rokov, odkedy sa v kinách tristo statočných mužov, odetých len v špinavých slipoch a s maminými závesmi na pleciach, postavilo na odpor perzským degenerátom. A už sa nám na potokoch digitálnej krvi a pltiach z odseknutých končatín priplavilo prvé pokračovanie antického masakru 300. Žiaľ, tvorcovia trestuhodne nevyužili možnosť nazvať film kongeniálne 302, ale tento raz, príhodne, tak aby sa nám filmy nemýlili, keď si ich budeme vyhľadávať na piratebayoch a podobných ľudomilných stránkach, ho vybavili podtitulom „Rise of an Empire“ (ROAE). A nie, nemyslia tým tú jazykovku. 

 

Ja som však neodolal a neľutoval moje ťažko zarobené peniaze, len aby som vám mohol priniesť svoje dojmy, a na kozy Evy Green som sa išiel pozrieť pekne do kina, na veľké plátno, aby mi ani centimetrík tých prachtstückov neunikol. To však mierne predbieham. Dovolím si však hneď takto skraja upokojiť a ubezpečiť aj ženské čitateľstvo DM, že ani ono neostane ukrátené o vizuálne pôžitky! Veď toľko polonahých mužských tiel a potom sa lesknúcich sixpackov na jednom mieste ste mohli naposledy vidieť asi v prvom 300, a možno ešte na niektorom Dailymale stretku. Čo však neviem naisto potvrdiť, keďže som sa radšej, pre zachovanie šťastného partnerského života, žiadneho zatiaľ nezúčastnil...

 

 


Menštruácia v antike tiež nebola taká brnkačka ako dnes...

 

 

Snáď by sa patrilo čosi k príbehu. Popravde, vlastne neviem, o čom to bolo. Po prvé preto, že z dejepisu som bol vždy slabý a tak som už pri tretej vete stratil prehľad, kto je kto. Po druhé preto, že sa na začiatku filmu musel párik sediaci vedľa mňa ešte vzájomne podeliť o pracovné zážitky, ktoré sa im prihodili počas dňa a boli tak dôležité, že nepočkali, kým sa dostanú domov. Však kiná sa vymysleli preto, aby sme mali kde telefonovať, žrať, chodiť neskoro, zavadzať pri hľadaní svojho miesta trapošom, ktorí chodia načas a v neposlednom rade sa mali kde v pokoji pozhovárať so svojím blížnym. V každom prípade vám stačí vedieť, že sú tam tí dobrí, bojujúci proti zlým, ktorých vedie ten opiercingovaný metrosexuál z jedničky, ktorému Gerard „This is Sparta!“ Butler mierne na konci natrhol úsmev. Ten sa tu, mimochodom, v pár záberoch na pripomenutie toho, čo sa udialo, objaví tiež. No a tí sa vzájomne márujú, až kým na všetky svetové strany nelieta krv a končatiny. Skrátka, taký skade ruka, skade noha film.

 

Mal by som asi upozorniť, že nejde o klasický sequel, ale čosi ako pre-side-se-quel. Inými slovami, odohráva sa to paralelne, pred, počas a po udalostiach 300.
Žiaľ, Žérarda nám z pochopiteľných príčin vystriedali menej cool, menej drsným a menej sympatickým, no pre potreby filmu stále dostačujúcim Sullivanom Stapletonom.

 

 


Ty máš tú drzosť tvrdiť, že som horší ako Butler? Pôjdeš do basy, ty hajzeľ!

 

 

Predstaviteľ hlavného hrdinu však nie je jediná zmena, ktorá nás postihla. Jedna sa udiala i na režisérskej stoličke, kde Zacka “Slow-mo“ Snydera vystriedal absolútne neznámy Noam “Who the fuck is this guy“ Murro s jediným celovečerným filmom na konte. A to priemerne hodnotenou komediálno-romantickou drámou Smart People, ktorú videlo až desať a pol človeka na svete. Tí, čo nevideli žiadny trailer a na film sa tešili, sa možno teraz chytajú za hlavu a predstavujú si, ako spomalene skopávajú producentov snímky do temnej diery. Zadržte, drahí priatelia kohézie! Nehádžte meč do žalúdka nepriateľovi! Murro totiž pod scenáristicko-producentským dohľadom samotného Snydera úspešne pokračuje v ním nastolenom vizuále.

 

 

 

Čo ste si v traileri mohli a mali všimnúť, najmä ak nie ste člen homo lobby, snažiaci sa dňom i nocou rozvrátiť tradičnú rodinu, je predovšetkým postava hraná Evou Green. A to netvrdím len preto, že som chlap riadiaci sa iba svojím penisom, lež preto, že bez nej by film bol len tieňom seba samého.

 

Späť k Evičke - jej sexy ass killerka Artemisia je hlavným záporákom snímky a vedzte, že poriadnym. Green si očividne užíva, akú bitch môže hrať a vy si to budete užívať spolu s ňou. V jej tieni ostávajú i všetky ostatné postavy. Ak hľadáte psychologicky úžasne vykreslené postavy a historickú vierohodnosť, iste ste si pomýlili kinosálu a chceli ste ísť vedľa na Babovřesky 2. Ale za predpokladu, že vaše srdce či iné orgány pištia po krvi, násilí, sexe a bitkách - ste na správnom mieste. Všetkého sa vám totiž vo väčšej či menšej miere dostane.

 

 


Come at me bro

 

 

Samozrejme, film nie je dokonalý. Netreba sa napríklad príliš zamýšľať nad vecami, že vojsko je (čo postavy viackrát zdôraznia) tvorené len maloroľníkmi a podobnými na našom trhu chýbajúcimi zamestnaniami, ktoré však keď príde na boj, masakruje nepriateľa, akoby to všetko nevlastné deti samotného Leonidasa boli.

 

I v tom sa však dá vidieť zámer - kritika slovenského vzdelávacieho systému. Kto by nás obránil, ak by nás pri dnešnom nedostatku mladých roľníkov (obrábajúcich okrem hospodárskych zvierat i žírnu slovenskú pôdu) napadli Peržania? Tento druhý plán vo filme je podaný veľmi nenásilným, ba priam edukačným spôsobom, že aj Dušanovi Čaplovičovi sa slzička v oku zaleskne.


Odhliadnuc od nejakých nedostatkov je to však ešte vždy testosterónom nabitá akcia, z ktorej vám samovoľne počas tých necelých dvoch hodín vystúpia na bruchu tehličky a zhrubne hlas, až oproti vám aj Vin Diesel bude znieť ako teenagerka na koncerte Justina Biebera.

 

Ja som dostal presne čo som chcel a očakával. Pomerne nekompromisnú krvavú akciu s osviežujúcim vizuálom. Ak tu niekto pred časom tvrdil, že z filmu After the Dark by sa dala spraviť pekná fotografia z ľubovoľnej scény, pri 300: ROAE platí, že každý záber by sa dal vytlačiť na bigboard a prelepiť ním ksichty všetkých kandidátov do europarlamentu po meste.


Pre niekoho, kto sledoval seriál Spartakus, to asi až také príjemné vytrhnutie z bežnej filmovej ponuky nebude. ROAE sa tak stáva dôstojným nástupcom svojho predchodcu a ak sa vám páčil pôvodný film, iste sa vám bude páčiť aj pokračovanie. Už vidím pred sebou tie komentáre pod článkom, ktoré nebudú s predchádzajúcou vetou súhlasiť, ale prepisovať to kvôli nim nebudem. Neostáva mi teda iné, než dúfať, že nebude trvať ďalších osem rokov, kým na nás Hollywood vypustí ďalšiu várku príbehov o týchto antických WS krájačoch.


Do kina vám v každom prípade ísť odporúčam, ak nebudete spokojní, redakcia Dailymale vám isto rada preplatí všetky náklady a navrch pridá aj nejakú tú kompenzáciu v podobe najvtipnejších preklepov Ľuba Nemeša.

 

Hodnotenie filmu: 4/5

 

pic via