Réžia: Greg Mottola
Hrajú: Simon Pegg, Nick Frost, Jeremy Owen, Sigourney Weaver
Slovenská premiéra: 09.06. 2011

 

 

Veselé scifičko Paul zatiaľ u publika ani kritikov veľmi neboduje, mňa si však získalo okamžite. Ako sa môžete nezamilovať do mimozemšťana, ktorý fajčí trávu, nadáva ako pohan a žere holuby s perím aj paprčami?


Dvaja britskí gíkovia (jeden publikovaný autor sci-fi, druhý priemerný ilustrátor) na okružnej ceste po "mimozemsky poznačených" miestach Ameriky stretnú malého koženého chlapíka z inej galaxie (jasné, že aj my sme kožení, ale obyčajne sme trochu viac oblečení), ktorý má evidentne pred čím utekať. Vydajú sa teda na cestu spolu, zažívajú dobrodružstvá a vystrájajú pestvá, po väčšinu času úspešne unikajúc Paulovým prenasledovateľom. A aby bolo trošku drámy, tak sa z času na čas strhne nejaká mela.


Dialógy sú milé a zväčša dôveryhodné, fóriky neurážajú, Paul je fascinujúco animovaný a totálne rozkošný. A dvojka hlavných hrdinov v podaní relatívne neznámych anglických hercov sa postarala o príjemný kino zážitok.


Okrem toho sa vo filme objavia aj momenty, ktoré by sme mohli strčiť do kolónky "morálne ponaučenie", a vôbec to nie je na škodu. Morálne v tomto prípade totiž (vďakabohu) neznamená moralizujúce.

 

Že postava hlavnej záporáčky stelesňuje očikolúce klišé, je napokon nepodstatné - objaví sa asi na osemnásť sekúnd čistého času. Prekvapí skôr to, že rolu obsadila rešpektovaná megaslávna herečka, ktorá si takýto štek skoro až nezaslúži. Tak len vedzte, že ak pôjdete na Paula kvôli Sigourney Weaver, nemusíte sa ani obťažovať.
 

Vo filme trochu chýba mimozemšťanský sexík, ktorý by bol v tomto prípade určite fascinujúci.

 

Svetová kinematografia by sa pravdepodobne zaobišla aj bez Paula, ale ak máte radi inteligentné rozprávky, nebudete ľutovať, že ste šli do kina a nie na Gay Pride do Budapešti alebo kam ste sa to vlastne chystali.



Pozerateľnosť: 4 hviezdičky z piatich zo súhvezdia Kasiopea.