Pozor! Dalo by sa povedať, že príspevok obsahuje spoilery!

 

Drahí priatelia, rozpoviem vám jeden príbeh o mladom pastierovi, ktorý predal svoje stádo a odišiel preč, aby sa neskôr mohol vrátiť. Ešte predtým ale mierne odbočím.

 

Modelová situácia: stratili ste sa v cudzom meste a pýtate sa neznámeho na cestu. Ten vám ochotne vysvetlí úskalia trasy, upozorní na dôležité záchytné body, všakovako rozhadzuje rukami. Vyprahnutý, doráňaný ale konečne v cieli zisťujete, že vlastne stačilo ísť stále rovno a na tretej križovatke doprava. Presne takýto zážitok vás čaká pri dočítaní Alchymistu, najpopulárnejšej to knihy z dielne Paula Coelha.

 

Pastierik sa volá Santiágo, má svoje ovce rád a je mu tak všeobecne fasa. No a príbeh končí tak, že náš hrdina síce v Afrike nachádza lásku svojho života Fatimu, odhaľuje svoj Osobný Príbeh1 ale čo sa týka už spomínaného Kameňa Mudrcov, tak je to v podstate tiežhappyend. Ak si teraz myslíte, že som zrejme čo-to dôležité vynechal2, tak ste komplet vedľa.

 

 

M.Y.Š.L.I.E.N.K.A.

 

Cca sa jedná o to, že každý je strojcom svojho šťastia. Aj by som na tomto mieste prezentoval vhodný citát a svoju konklúziu tak podložil, ten najvýstižnejší má v originál viazaní 141 strán. Seru na to, šukám dál.

 

Potýkam sa však s problémom - predostrel som vyčerpávajúci referát a moja prvotina je stále pomerne krátka. Nenapadá ma teda nič lepšie, ako predsa len zaplácať miesto nejakým nosným citátom. Chcel by som ho venovať prekrásnej Kateřině, určite sa jej bude páčiť.

 

Whatever, tu je už sľubovaný Nosný citát:

 

„Tvé srdce je tam, kde je tvůj poklad. A tvůj poklad musí být nalezen, aby všechno to, co jsi cestou objevil, mohlo mít smysl.“   Alchymista    

 

Post scriptum: Každému, kto môj prvý a posledný príspevok dočítal až sem a zároveň neskipol citát vyššie, beriem v Prahe pivo zo srdca ďakujem. Osoba, ktorá aj pochopila a je schopná mi vysvetliť že WTF?! dostane k tomu pivu tatračaj má v mojom srdci trvalé miesto.

 

Moja úcta.

 

 

1 Pri čítaní si všímame predovšetkým slová zbytočne začínajúce veľkým písmenom – napr. Kameň. Autorov prudko taktný spôsob ako zaujať aj dyslektického čitateľa a upozorniť na blížiace sa nebezpečie múdro. Ak ste štastným majiteľom Kindla alebo inej E-plastoknihy, je dobré vedieť že jednoduchým kliknutím na úryvok ho automaticky zdieľate na Facebooku ako status. Dobre, to som si vymyslel, ale dávam si to patentovať.

 

2 Ono ťažko sa mi píše spamäti, keďže knihu už nemám k dispozícii. Prinútila ma ju svojho času prečítať bývalá a ja som jej zapožičanú knižôčku ako správny charakter ojebal o hlavu vrátil.