Nedávno som si v hektickom živote naplnenom mnohými rušivými elementami našiel čas na to, aby som si pozrel nie jeden, ale hneď dva filmy. S prihliadnutím na ich, na prvý pohľad úplne rozdielne námety, som si dnes ráno cestou do práce uvedomil, že majú toho celkom dosť spoločného. Preto ak ste ich ešte nevideli, čítajte ďalej. Majte ale na pamäti jednu vec. V nasledujúcich riadkoch nájdete celkom dosť spojlerov, a tak ak chcete ísť do ich pozerania s nepoškvrnenou mysľou, tak ďalej radšej nepokračujte.


Transcendence ... alebo ako sa z človeka stal (skoro) Boh


Film číslo jeden, do malebnej slovenčiny preložený ako Transcendencia nám ponúka pohľad do aktuálnej doby, kde každý hrabe pre seba a snažíme sa vytvoriť umelú inteligenciu. Ono tej našej vlastnej inteligencie očividne nemáme dosť, a preto je celý ten film dostatočne uveriteľný. Hlavnou postavou je Džony Dep. A je vedec. Podľa všetkého je naozaj celkom fasa vedec, lebo dokáže vyhútať všakovaké vynálezy, ktorým okrem neho a Morgena Frímena nikto nerozumie. Ale zato tlieskajú mu všetci. Celé sa to začne zamotávať, vo chvíli, keď ho nejaký exotický fanatik postrelí guľkou (pozor!) namočenou v čomsi rádioaktívnom a on kvôli jej dotyku s krvným obehom dostane do vienka tak zo štyri týždne života. Preto sa v hlave jeho primerane pohľadnej manželky zrodí nápad, premiestniť jeho mozog do počítača, aby jeho tzv. duša ostala večne zachovaná. Na naplnenie jej nápadu podľa všetkého stačí, aby mal na hlave kopu LED diód a prečítal všetky slová malého frazeologického slovníka (lebo to zaznamená elektrické impulzy, čo sa v danom okamihu produkujú). A predstavte si, ono to naozaj zafunguje.


Noah ... alebo ako náš svet plynie do záhuby


Osobne som tento film celkom dosť odsúval, pretože s príbehmi biblického charakteru mám vskutku zmiešané skúsenosti. No a v jeden večer v televízore naozaj nič nešlo (žiaden futbal, iba Nákupné maniačky, Svadba snov a repríza Smotánky), prišiel rad aj naň. Veľa som o Noemovi doteraz nevedel. Len, že si len tak z pasie urobil loďku, narval do nej všetky možné zvieratá a nakoniec zachránil celú faunu.


Dostávame sa teda k hollywoodskej adaptácii, ktorá je natočená tak, že s predlohou má toho spoločného iba málo. Čiže Noemovi (zosobňuje ho herec Rasel Kráv) vyjaví Kreátor (alebo aj Tvorca, niečo ako Lego Creator ale bez do seba zapadajúcich kociek) svoje plány a tak ide stavať archu. Ako by to ale jeden malý človek s málopočetnou rodinou dokázal? Nezúfajte, tvorcovia mysleli aj na to. Na pomoc mu prichádzajú padlí anjeli, obývajúci Zem odvtedy, čo sa rozhodli pomôcť Adamovi a Eve, v tých najťažších chvíľach. Takže títo „kameňáci“ mu podajú ruku k dielu a tak postavia plavidlo obrovských parametrov. Zvieratká prichádzajú samé, čo zalarmuje okolitých ľudí, ktorým Noe vysvetlí, čo sa chystá. V tomto okamihu som sa zamýšľal nad tým, prečo si viac ľudí neurobilo podobné loďky. Totiž Noe tú svoju robil asi rok. Vážne. Celý dokonalý plán Tvorcu ako stlačiť reset a začať od znova mohol úplne pohorieť, ak by ľudia nesedeli na riti, ale vytvorili si hoc aj debilné plte. Akože, vážne. Za zmienku stojí rituál, ktorým Rasel privádza chlapcov k dospelosti. Stačí spomenúť, že na to používa milión rokov starú kožu toho hada, čo Eve nakecal, aby zjedla to jablko z toho stromu.


Čo majú spoločné


V jednom aj druhom nájdeme veľa myšlienok, spojených najmä s vierou ako takou. Vidíme tu ľudí, snažiacich sa o dokonalý vedecký pokrok. Bez ohľadu na to, čo tým dosiahneme, čo tým zničíme a koho tým zabijeme. Hlavné je mať toho pre seba dostatok a popritom sa tváriť, že pomáhame celej planéte. Dejové línie oboch filmov stoja tak trochu na vode a spoliehajú sa na naivitu diváka. Ak sa cez tieto okamihy dokážete preniesť, existuje dosť reálna šanca, že ich dopozeráte do konca. A okrem iného majú hodnotenie v hladine okolo 60 percent zo 100. Oba rovnako tak spejú k úplne nemetaforickému resetu aktuálneho stavu, po ktorom hádam bude život pre ľudstvo trochu lepší. Ďalším spoločným menovateľom je výskyt momentov, keď sa chytíte za hlavu a s údivom dôchodcu nakupujúceho v Kauflande budete nemo pozerať na strieborné vlasy človeka sediaceho pred vami v kine. Pre mňa nimi boli nanoroboty schopné sa mitózou deliť do nekonečnosti (ako aj ich následná transformácia z internetu do skutočného sveta), alebo napríklad aj spomenutí padlí anjeli „kameňáckeho“ charakteru, či nutnosti, aby Noe zabil svoje vnúčatá len a iba preto, lebo Tvorca si to tak praje. A to ani nehovorím o tvrdení, že Adam a Eva mali troch synov – Kaina, Ábela a Setha (!). Plus sa po celú dobu nezbavíte pocitu, že hádam neexistuje na inceste nezaložený spôsob, akým môže jedna rodina zapopulovať celú Zem.


Ak by sme hlavné postavy týchto filmov postavili proti sebe, koho by ste si zamilovali viac? No ani jedného. Totiž výhradne digitálny a z obrazoviek číhajúci Džony, čo vo voľných chvíľach skenuje svoju manželku a vedie s ňou úplne prispaté konverzácie je vážne hrozný. Ak ho má však niekto tromfnúť, je to určite náboženský fanatik Rasel. Ten nachádza odpovede na všetky otázky v tvare oblakov. Plus na loďku odmieta zobrať skazených ľudí, a tak ich nechá všetkých vykapať, kým on sa s rodinkou napcháva lembasom (alebo niečím podobným).


Ale filmy majú aj svoje plusy. Rasel Kráv tu nespieva (pozrite si Les Miserables ak neveríte), Tvorca vám odpustí ak neurobíte čo chcel, oba sa raz s istotou skončia a možno si z nich niečo vezmete. Ja osobne som zrušil svoju objednávku predraženého Microsoft Surfaceu a idem sa snažiť kupovať menej blbostí, ktoré k životu vôbec nepotrebujem. Drže palce, nech mi to vydrží aspoň týždeň.