Réžia: Chris Buck, Jennifer Lee
Scenár: Jennifer Lee, Shane Morris
Hudba: Christophe Beck
Hrajú: Kristen Bell, Idina Menzel, Josh Gad, Jonathan Groff, Alan Tudyk, Ciarán Hinds...

 

Ako to už býva, a ani mňa to neobišlo, stala som sa popri mojich dvoch škôlkarskych detvákoch diváčkou animovaných rozprávok. Od januára je našou stálicou rozprávka Frozen, teda po našom Ľadové kráľovstvo. Myslím si, že napriek skutočnosti, že je to rozprávka pre deti, neurazí ani dospelého diváka a môže byť príjemnou náplňou večera, keď sa nám nič iné nechce (pozerať).

 

Podľa wikipédie je Ľadové kráľovstvo inšpirované Andersenovou Snehovou kráľovnou. Ja by som to radšej netvrdila, lebo tieto dva príbehy majú spoločného ešte menej než Trója a Iliada alebo King Arthur a artušovská legenda. Ale to nevadí, príbeh je celkom obstojný.

 

V kráľovstve Arendelle žijú kráľ, kráľovná a ich dve malé dcérky. Staršia z nich, Elsa, má vrodenú schopnosť zmrazovať veci a vytvárať len tak, zo vzduchu, ľadové a snehové objekty. Schopnosť je to zaujímavá, ale tiež nebezpečná. Hlavne, keď si nedáme pozor. A čo robia malé deti neustále? Bláznia sa a nedomyslia riziká. Tak sa raz pri hre princezien stane mladšej, Anne, nehoda a princezničku musí zachraňovať kráľ trollov. Prirodzeným a pochopiteľným dôsledkom tejto udalosti je (podľa tvorcov príbehu) izolácia Elsy od celého okolia, aby sa vraj naučila ovládať svoje schopnosti a neohrozovala ľudí okolo seba. Hrad je z bezpečnostných dovodov uzavretý. Čo čert nechcel, prídu o niekoľko rokov Elsa s Annou o rodičov, a do Elsinej plnoletosti a teda do korunovácie je ešte ďaleko. Elsa sa teda sama zhrýza v jednej komnate a Anna sa zas otravuje sama v druhej. No potom konečne nadíde deň korunovácie, ktorú Elsa napriek svojim obavám zvládne, brány hradu sa otvoria a všetci sa tešia. Lenže na banket po korunovácii Anna dovlečie prvého chlapa, ktorého stretla, a žiada Elsu, aby im požehnala manželstvo. A vtedy sa všetko po...kazí. Nechcem vykecať celý dej, ale budú tam nejaké problémy, nešťastia, hľadanie, zvrat, diabla brat, a nakoniec všetko dobre dopadne.

 

Vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že celý príbeh je jedno veľké holyvúdske klišé.

 

Ale to prežijeme, pretože dej oživuje niekoľko sympatických postavičiek. Naše detváky fičia na snehuliakovi Olafovi. Mne sa viac páči sob Sven. Obaja sú zdrojom niekoľkých humorných scénok, ktoré dospeláka vytrhnú z otrávenosti dejom. Tuto máte scénku, ktorá síce vo filme nebola, ale vytvoríte si podľa nej predstavu, čo sú tí dvaja zač.

 

 

 

Ako vidno z tohto klipu, aj animátori sa pochlapili. Tejto oblasti ja veľmi nerozumiem, ale viem, že ma vo filme nerušili žiadne nerealistické pohyby, ani kĺzanie postáv nad podkladom, špicaté vlasy či iné nepríjemnosti.

 

Svetlou stránkou filmu je hudba. Faktom je, že na začiatku sa spieva na môj vkus až priveľa. Vlastne všetky pesničky sú tuším v prvej polovici filmu. Hm. Ale všetky sú dobré, rôznorodé, ale zároveň sa držia základného motívu. Aj inštrumentálne skladby sú veľmi dobré, počúvateľné, vôbec nerušia. Titulná Elsina pieseň dokonca získala aj Oscara (niežeby to pre mňa bolo smerodajné, ale poteší) a je spolu s obrazom blízka dokonalosti. Všimnite si aj animáciu, kameru... wau.

 

 

 

No a keďže v Americku dokážu všetko dobré pokaziť (veď to ide tak ľahko), tu máte ešte na porovnanie verziu od Demi Lovato.

 

 

 

Keď sme pri tej hudbe, zmienim sa aj o dabingu. Frozen sme totiž videli okrem pôvodnej verzie i s českým a slovenským dabingom. A ten slovenský je oveľa lepší. Najvypuklejšie rozdiely sú v pesničkách. Najednou, spieva Iva Marešová, je slabá (nevládze výšky, vo forte ziape). Zato slovenská Von to dám (áno, blbý názov) v podaní Andrey Somorovskej je naozaj dobrá. Ale celkovo slovenský dabing viac trafil podobnosť hlasov aj spôsobu vyjadrovania. Pre mňa príjemné prekvapenie.

 

Čo dodať? Zdá sa, že mi z toho nakoniec vyšla kritika. To je ale zaujímavé, pretože ako som písala na začiatku, film ako celok je taká príjemná rozprávka. Zrejme má aj napriek dielčím nedostatkom nejaké pojivo, ktoré neviem pomenovať či popísať, ale celkový dojem vylepšuje. Úvodné odporúčanie teda platí. Keby som mala hodnotiť, dám tri snehové vločky z piatich.

 

Na záver ešte jedna pesnička - táto je zo začiatku filmu a mne sa veľmi, fakt veľmi páči:

 

 

 

pic via