Réžia: Peter Berg
Scenár: Erich Hoeber, Jon Hoeber
Hrajú: Taylor Kitsch, Liam Neeson, Brooklyn Decker, Alexander Skarsgård, Rihanna...

 

 

Že sa Hollywood totálne vygrcal z nových nápadov už niekedy pred dvadsiatimi rokmi, to musí byť jasné každému, kto za spomenutú dobru videl aspoň tri tam produkované filmy. Našťastie, keď dôjdu nápady, prichádza mocná zbraň – a to marketing.

 

Spojenie filmu, hračky a automobilky, to musí byť čistý komerčný sakses, najmä keď to nakrúca Michael Bay. Ale aby sme si rozumeli, Transformátorov som ešte celkom prekusol. Veď koho by nebavilo pozerať sa, ako sa miešačky mlátia s autožeriavmi a hlavný hrdina je hovoriaci kamión, a celé sa to odohráva v tajomnom paralelnom svete, kde každé auto je Chevrolet?  Síce pri tretej časti som sa už nevládal ani smiať, navyše som zistil, že príbehy tohto typu filmov sú pre mňa natoľko intelektuálne, že nemám šancu ich pochopiť. To som si ale neuvedomil, že hračkárska firma Hasbro má vo svojom portfóliu aj iné skvelé veci, napríklad také Battleships. Po slovensky je to tuším Lodičky a kto nemal detstvo, tak pre toho pripomínam, že ide o hru, kde sa na štvorcovej šablóne pokúšame uhádnuť umiestnenie súperových virtuálnych vojenských lodí. Ide o koncept, ktorý prináša zábavu na dlhé... hm, minúty.

 

Čí nápad bol preniesť toto na filmové plátna sa už nedozvieme, no keďže veľké vybuchujúce plavidlá sme tu nemali už od Pearl Harbor, tak prečo nie? A bacha, ono to má aj príbeh. Takže máme tu dvoch bratov – jedného hustého mariňáka a druhého naničhodného flákača. Samozrejme, v súlade s filmovou logikou vám má byť svojim chlapčenským grázlovstvom sympatický ten druhý, ale ja som mal po piatich minútach chuť mrdnúť ho lopatou medzi lopatky – všimli ste si tú sofistikovanú slovnú hračku? No a flákač na začiatku tuším niečo rozbije alebo čo a namiesto basy ho pošlú k námorníctvu. Flákač má inak ešte frajerku – kozatú bloncku, ktorá je dcéra nejakého námorného admirála (hrá ho Liam Neeson), ktorý flákača neznáša a ani sa mu nedivím. To ale vôbec nikoho nezaujíma, lebo my chceme vidieť, ako sa mimozemské lodičky márujú s pozemskými a dočkáme sa.

 

Z nejakého dôvodu, ktorý si už nepamätám, na Zemi pristanú mimozemšťania a idú robiť zlobu. Si poviete, že fajn, čo sa na tom dá pokaziť, ale Battleshits obsahuje asi najhoršie technicky vybavenú, najneschopnejšiu, najslabšiu, najtrápnejšie vyzerajúcu (ani zemiakové hlavy z Battle: Los Angeles sa nechytajú) mimozemskú rasu v dejinách novodobej kinematografie. Fakt som si chvíľu myslel, že ani nejde o emzákov, ale o čo ja viem... ľudí zo stredu Zeme. Veď čo si poviete o emzákovi, ktorý sa dá zlikvidovať tak, že ho vyboxuje beznohý invalid. Nerobím si srandu, to sa tam fakt stalo. Navyše mimozemskí dementi ledva pristanú. Film obsahuje scénu, kde jedna mimozemská loď havaruje priamo v centre Hongkongu. Samozrejme, keď vo filme má niečo z vesmíru niekam padnúť, tak vždy to zruší nejakú dominantu v centre svetovej metropoly  – v tomto prípade celý kopec so sediacim Budhom a najvyšší hongkonský mrakodrap.

 

No ale dobre, rigorózku z logiky odkladáme do zásuvky a bavíme sa. V čase „invázie“ práve prebiehajú námorné manévre pod vedením kozatej bloncky fotra, takže jasné, že treba zobrať lodičky a ísť sa kuknúť, čo nám to tu penetrovalo našu rodnú hrudu. Z vody trčí obrovská divne vyzerajúca kovová hovadina, takže logickým krokom je poslať na prieskum dvoch ľudí v gumenom člne, navyše tých najschopnejších – flákača a Rihannu. Áno, tú Rihannu. Aj keď z istého hľadiska to dáva zmysle, Rihanna má síce meter päťdesiat a 45 kg aj s pírsingami, na druhej strane, vďaka vzťahu s Chrisom Brownom vie dobre znášať bolesť, takže prečo nie. Pochopiteľne, flákač s Rihannou kovovú hovadinu naserú, z vody vyskočí niečo, čo vyzerá ako pokrčená konzerva a začne to vystreľovať síce nepokrčené, ale zato výbušné konzervy. Zrejme trenčiansky párok s fazuľou po záruke.

 

Neskôr flákačovho brata zabijú a nejakou chybou v recruitmente sa flákač stane kapitánom lode a už je to príliš dlhé a nechce sa mi to písať, tak to skrátim:

 

  • konzervy vybuchujú
  • flákač odstaví jednu emzácku loď tak, že jej posádku oslní slnkom
  • hrajú sa battleships (asi 5 minút)
  • Rihanna pobehuje a strieľa
  • emzáci na súši niečo stavajú, my nevieme čo a je nám to jedno
  • emzáci všetky lode potopia
  • okrem jednej starej, ktorá je teraz múzeom, flákač si ju požičia a z vojnových veteránov spraví posádku
  • lekcia zo zákonov hydrodynamiky: niekoľkotisíctonová loď vie zastaviť na mieste a driftovať cez kotvu
  • emzáci sú porazení, flákač pýta kozatej bloncky fotra ruku kozatej bloncky
  • titulky, že vraj po titulkoch ešte niečo nasleduje, ale ja som to nevidel.

 

Aby ma ale zase niekto neobvinil, že viem iba kritizovať a sám som nič nevymyslel (a že mám komplexy a že závidím a že sa v tom nevyznám atď.), tak tu je pár námetov na holyvúdske blokbástre:

 

Tetris

Sci-fi horor. Z vesmíru začnú na zem dopadať rôzne podivné hranaté útvary a ničiť všetko živé aj neživé (najmä známe pamiatky, napríklad Eiffelovku, Big Ben, Tádžmahál, atď.). Stavebný inžinier John Walker (hrá ho Bruce Willis) náhodou zistí, že ak tieto záhadné objekty dopadnú do správnej konštelácie, deštruujú sa. Poslednou šancou ľudstva na záchranu je vynájdenie technológie na premiestňovanie mimozemských útvarov. Času je však málo a skazy pribúda...

 

Pacman

Horor v štýle Saw. Niekoľko ľudí sa prebudí v podivne vyzerajúcom bludisku a žiaden z nich si na nič nepamätá. Zakrátko zisťujú, že ich sužuje obrovský hlad a jediné, čo je v bludisku k dispozícii sú žlté jablká. Navyše na nich začnú útočiť podivné bytosti, ktoré vyzerajú ako duchovia zo starých filmov. Podarí sa hrdinom prežiť predtým, než sa v bludisku minie potrava a budú vedieť uniknúť stále brutálnejším útokom agresívnych spirituálnych bytostí? Réžia: David Cronenberg

 

Scrabble

Nebezpečný medzinárodný terorista (Javier Bardem) rozmiestni náhodne po New Yorku kocky s písmenami abecedy. Vyhráža sa, že ak sa do istého času nepodarí z písmen zostaviť požadované slová, vyhodí do vzduchu jednu vládnu budovu za každé nezostavené slovo. Po krku mu ide čerstvá agentka FBI (Megan Fox), ktorej pomáha jej autistický syn – preborník v anglickom spellingu.

 

Mám ešte pár nápadov, ale tie prezradím, až keď mi na účet nabehnú tantiémy z tržieb Pacmana.

 

 

pic via