Nie je to tak dávno, čo som si sem dovolil napísať článoček o tom, ako ma baví poľština a ako ten jazyk dokáže urobiť roztomilú detskú riekanku aj z tej najnepríjemnejšej udalosti.

 

V článočku som spomínal aj reč iného susedného národa. A nech ma zožerú všetci bojovníci proti xenofóbii, ale maďarčina je zúfalo nezvukomalebná reč. Keby som mal za CK monarchie šprtať akúkoľvek básničku v maďarčine, asi sa radšej  pridám k Franciscimu. Ale Ema Bohúňa by som asi na portrét neprehovoril.

 

Nebudem tu trápne dôvodiť, že nemám nič proti Maďarom, predpokladám, že ynteligentním čitateľom je to jasné a ostatných mám uprdele. Mne ide len o tú otrasnú reč. Mám pocit, že tento názor zdieľa drvivá väčšina Slovákov.

 

 

Čím to je?

 

Prečo nám to znie ako čerstvo rozvarená žaba? Čím to je, že sa nám ježia chlpy pod vetrovkou, keď po sebe na svahu vykrikujú Maďari cez celé lyžiarske stredisko? Čím to je, spýtal by sa Timkó Igór? Je to vážne nejaká latentná xenofóbia? Alebo geneticky zakódovaný odpor, ktorý sa preniesol ako deformácia na treťom rade chromozómov - na všetky generácie od likvidácie Veľkoslovenskej ríše (Pavol Paška´s wisdom) škaredými malými jazdcami na ešte škaredších chlpatých poníkoch (Ján Slota´s quote)? Fakt neviem.

 

Ale pri verzii piesne Vaša Patejdla, ktorú som včera obdržal, som púšťal sopľavé bubliny smiechu cez nutkanie vomitovať. Iste, prispieva k tomu aj interpret, ktorý je fakt Hami. Zdá sa, že hami najmenej osemkrát denne a pekne kalorické kúsky. Spieva clivo a snaživo, ale až jeho spôsob interpretácie ma vyviedol z omylu, že Vašo Patejdl je najpríšernejší spevák dobrých pesničiek na Slovensku. K spôsobu spracovania official videoklipu sa ani netreba vyjadrovať. Kamošova HD kamera Samsung a jeho Microsoft Movie Maker urobili všetko, čo bolo v ich silách. Výsledkom je tento parádny kúsok, ktorý si vychutnajte pekne naplno, žiadne slúchadlá! Nech to počuje celá kancelária!

 

 

Celá veľkolepá kompozícia končí (po scéne v neodolateľne mužných károvaných bermudách) zvolaním najkrajšej maďarskej frázy: Szeretlek! Szeretlek!

 

Viac Slovákovi netreba!
Snáď len tento malý bonus:

 

 

 

 

pic via scenicreflections.com